Activităţile multiple efectuate simultan, un pericol real pentru creierul uman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Activităţile multiple efectuate simultan, un pericol real pentru creierul uman

Monden 13 August 2009 / 00:00 435 accesări

Efectuarea simultană a activităţilor multiple a devenit o realitate a zilelor noastre, însă în ciuda aparentelor avantaje, acest stil de viaţă ascunde numeroase pericole pentru creier. Efectuarea mai multor activităţi în acelaşi timp, precum privitul la televizor, navigarea pe internet şi discuţiile telefonice cu persoanele apropiate, au devenit atît de banale în societatea actuală, încît în momentul în care o persoană îndeplineşte doar una dintre aceste activităţi, se consideră deja mai relaxată ca de obicei. În plus, companiile farmaceutice au conceput diverse produse care îmbunătăţesc capacitatea mintală, pentru ca oamenii să poată să desfăşoare tot mai multe activităţi în acelaşi timp. Oamenii de ştiinţă au descoperit însă că această manie a sarcinilor de lucru simultane conduce la apariţia unui cocktail de probleme pentru creier, mergînd de la stresul sever la adulţi, pînă la adoptarea unui comportament similar persoanelor suferind de autism, la copii. În mod ironic, acest stil de viaţă îi face pe oameni mai puţin eficienţi.

Tehnicile avansate de scanare le-au permis cercetătorilor să urmărească ce se petrece la nivelul creierului în momentul în care oamenii îndeplinesc mai mult de o sarcină complexă pe rînd, iar veştile nu sînt deloc bune. Efortul constant pe care îl necesită realizarea a două sau trei activităţi simultane pune asupra creierului uman mult mai multă presiune decît atunci cînd acele activităţi ar fi realizate una după cealaltă. Acest studiu a fost coordonat de Earl Miller, un specialist în neurologie de la Massachusetts Institute of Technology din SUA. El a scanat creierele voluntarilor în timp ce aceştia îndeplineau diverse acţiuni şi a descoperit că atunci cînd există un grup de stimulente vizuale în faţa voluntarilor, doar unul sau două dintre ele activează creierul, indicînd faptul că persoanele respective se concentrează cu adevărat doar asupra uneia sau cel mult asupra a două dintre aceste activităţi. Cu alte cuvinte, creierul uman se activează şi dezactivează într-un mod ineficient între aceste activităţi multiple. Adevărata problemă apare atunci cînd oamenii încearcă să se concentreze asupra a două activităţi, deoarece acest proces conduce la o supraîncărcare a capacităţii creierului de a procesa informaţiile primite. Acest lucru se întîmplă cînd creierul trebuie să îndeplinească sarcini similare în acelaşi timp, care concurează una cu cealaltă şi care sînt localizate în aceeaşi zonă cerebrală, cauzînd o încetinire a activităţii cerebrale.

Chiar şi simpla reflectare la un set de sarcini multiple poate să conducă la apariţia acestei încetiniri de procesare, a explicat Glen Wilson, psihiatru la Universitatea din Londra. El a relevat faptul că persoanele care trebuie să scrie un SMS în acelaşi timp cu un email se confruntă cu o scădere cu 10% a IQ-ului. Această scădere a capacităţii cerebrale este echivalentă cu o lentoare a creierului provocată de o noapte nedormită. Profesorul Earl Miller este îngrijorat de acest stil de viaţă actual, caracterizat de îndeplinirea zilnică a unor activităţi multiple. Studiul a relevat faptul că nu există nicio diferenţă între cele două sexe din acest punct de vedere. Ipoteza potrivit căreia creierul feminin se descurcă mai bine decît cel masculin la îndeplinirea activităţilor multiple este doar un mit. Dovezile clinice prezentate de cercetătorii americani susţin că aparenta superioritate feminină în domeniul activităţilor multiple se datorează simplului fapt că femeile sînt mai fericite decît bărbaţii atunci cînd încearcă să facă mai multe lucruri în acelaşi timp. Activităţile multiple reprezintă un factor semnificativ pentru apariţia unei adevărate epidemii de nervozitate în societatea actuală, consideră Alan Keen, un specialist în ştiinţele comportamentale de la Universitatea Queensland din Australia.

Taguri articol


12