Actor şi regizor... „Desculţ în parc” (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu Liviu Manolache:

Actor şi regizor... „Desculţ în parc” (II)

Cultură 01 Februarie 2013 / 00:00 539 accesări

A mai rămas doar o zi până la premiera comediei americane „Desculţ în parc”, de Neil Simon, în varianta regizorală a lui Liviu Manolache, talentat artist al Teatrului de Stat Constanţa (TSC), care se află, de această dată, în dubla ipostază de regizor, dar şi de actor în piesa pe care o montează. Într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, din care publicăm, astăzi, cea de-a doua parte, Liviu Manolache a vorbit pe larg despre noua producţie teatrală a TSC, care va avea premiera atât mâine seară, cât şi duminică, de la ora 19.00. În această perioadă, pe scena teatrului au loc repetiţiile generale cu decoruri şi costume.

Reporter (Rep.): Piesa „Desculţ în parc” este la mare modă pe scenele din Occident. Ce părere aveţi despre această tendinţă în teatru, de a fi abordate piese cu doar câteva personaje?

Liviu Manolache (L.M.): Da, dacă vă uitaţi pe canalele TV franceze sau pe cele americane veţi vedea că, atunci când prezintă teatru, astfel de piese se joacă în mai toate marile capitale, pentru că şi la Londra, şi la Paris s-a revenit sau se revine, ca şi modă, la teatrul pur. Teatrul pur înseamnă un teatru în care actorii nu trebuie să facă decât ceea ce este legat de existenţă, de frumuseţea vieţii şi cât mai aproape de sentimentul firesc. Asta nu înseamnă că piesele mari, celebre sau scrise special pentru regizorii în care ei îşi desăvârşesc bogăţia imaginaţiei nu sunt importante şi nu sunt la modă. Dar acum, probabil că lumea simte nevoia să vadă acest stil de teatru.

Rep.: Care credeţi că va fi reacţia publicului din Constanţa la acest gen de piesă?

L.M.: Eu sper că va fi foarte bună, pentru că unii spectatori se vor amuza, poate vor avea, câteodată, vreo mică lacrimă în colţul ochiului, dar e o comedie spumoasă, care nu îţi oferă decât plăcere de a vedea aceste personaje. Este o piesă clasică, aşa cum publicul îşi doreşte.

Rep.: Ce actori se regăsesc în distribuţia spectacolului?

L.M.: Sunt doi tineri actori distribuiţi în această piesă (n.r. Florina Stănculeţ şi Tani Ştefu) şi care sunt corespunzători personajelor, şi alţi doi actori cu mare experienţă, Nina Udrescu şi... subsemnatul. Piesa este în patru personaje, mai este şi al cincilea (n.r. Gelu Ciobanu), care este un rol episodic.

Rep.: Care credeţi că va fi traiectoria acestui spectacol: locală sau naţională?

L.M.: Piesa a întrunit criteriul de a putea fi jucată şi la Medgidia, şi la Mangalia, şi la Cernavodă, în plenitudinea decorului şi a montării respective. Probabil că vom participa la Festivalul de la Galaţi, vom încerca să fim selecţionaţi acolo, vom merge şi la Zilele Craiovei şi vom încerca să facem un mini-turneu prin marile oraşe ale Moldovei.

Rep.: Aveţi un mesaj pentru spectatorii de la malul mării, înainte de premiera din acest weekend?

L.M.: Să se grăbească să îşi achiziţioneze bilete, pentru că am înţeles că tichetele pentru primele două reprezentaţii sunt în curs de epuizare. Dar, în primul rând, să vină cu încredere la teatrele constănţene, pentru că este şi vremea pentru teatru şi mai e ceva: cu cât vor ieşi din această viaţă monotonă, cu atât vor reuşi să înţeleagă că viaţa are şi alte forme de existenţă şi că frumosul din care face parte şi arta teatrală nu poate decât să le lumineze faţa, nu să le-o întunece.

Taguri articol


12