Printre proiectele noului sezon teatral de la malul mării se numără realizarea unor montări de calitate, care să atragă publicul în sala de spectacole, colaborările cu regizori importanţi, români şi străini, precum şi promovarea imaginii Teatrului de Stat Constanţa, prin participările la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale. Dacă, la sediul instituţiei, se repetă intens pentru spectacolul „Scaiul”, în montarea maestrului Ion Lucian, actorii din distribuţia unei adevărate capodopere a teatrului constănţean, dar şi a regizorului Radu Afrim, „Inimi cicatrizate”, vor juca, în această seară, pe scena Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ. Imediat după premiera de anul trecut, dar şi după „rodajul” făcut pe parcursul reprezentaţiilor de pe scena constănţeană, „Inimi cicatrizate”, după romanul lui Max Blecher, a fost considerat de criticii de teatru din România drept „cel mai senzorial spectacol al lui Radu Afrim, cel mai violent visceral, cel mai dramatic erotic”. Această montare de excepţie, care „musteşte” de erotism, invitîndu-i pe spectatorii de teatru să pătrundă în imaginarul tulburător al unei lumi bolnave, va fi, fără îndoială, o experienţă unică şi pentru publicul de la Piatra Neamţ. Pe scenă vor evolua: Marian Adochiţei (Emanuel), Lana Moscaliuc (Eva), Nicoleta Lefter (Solange), Emilian Oprea (Ernest), Mihai Smarandache (Quintonce), Diana Lupan (Wandeska), Georgiana Mazilescu (Isa), Dan Zorilă (Doctor Ceriez), Bogdan Bucătaru (Tonio), Cristina Oprean (Doamna Tils), Diana Cheregi (medic), Alexandru Mereuţă (Omul cu pietre), Turchian Guzin Nasurla (Cora), Remus Archip (Roger).
Ajuns, anul acesta, la cea de-a XXII-a ediţie, Festivalul de la Piatra Neamţ se desfăşoară la Teatrul Tineretului, în perioada 21-31 octombrie. Începînd cu acest an, festivalul cuprinde două secţiuni distincte: „Un regal teatral” – care va fi o gală a celor mai bune producţii teatrale ale momentului şi „Pledez pentru tineri”, secţiune prin care se urmăresc susţinerea şi promovarea tinerilor artişti, identificarea de noi talente, stimularea creaţiei de dramaturgie contemporană, atragerea publicului tînăr, deschiderea teatrului spre celelalte arte, crearea unei radiografii a fenomenului teatral contemporan.
„Este important pentru Teatrul de Stat Constanţa să participe, sub această titulatură, la un festival de o asemenea anvergură. Chiar dacă este o montare din vechea stagiune, este vorba despre un spectacol al unui mare regizor român, Radu Afrim. Este o producţie cu mulţi actori colaboratori, de la alte teatre din ţară, care au putut fi mobilizaţi sub titulatura Teatrului de Stat Constanţa, pentru a reprezenta oraşul nostru. Avem speranţa că şi premierele pe care le pregătim vor avea acelaşi itinerar cultural”, a precizat directorul de strategie, proiecte şi imagine din cadrul Teatrului de Stat Constanţa, Sorin-Lucian Ionescu.
De asemenea, aceeaşi producţie de excepţie a teatrului constănţean, „Inimi cicatrizate”, urmează să fie prezentată şi la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, din luna noiembrie. Organizat în fiecare toamnă, în capitală, acest festival reprezintă un barometru al teatrului românesc. Actorii constănţeni vor avea două reprezentaţii cu acest spectacol, la Teatrul Naţional I. L. Caragiale, în zilele de 11 şi 12 noiembrie.
În prezent, la sediul Teatrului de Stat Constanţa se desfăşoară repetiţiile pentru un alt spectacol aşteptat cu interes de constănţeni, „Scaiul”, în montarea renumitului Ion Lucian. Potrivit directorului de strategie, proiecte şi imagine din cadrul teatrului, Sorin-Lucian Ionescu, pregătirile se află pe ultima sută de metri, premiera urmînd să aibă loc în luna noiembrie.