Actorii Teatrului de Stat Constanţa se întîlnesc cu Matei Vişniec, în Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Actorii Teatrului de Stat Constanţa se întîlnesc cu Matei Vişniec, în Franţa

Cultură 20 Februarie 2008 / 00:00 706 accesări

Actorii Teatrului de Stat Constanţa au plecat, ieri, într-un turneu în Franţa, unde vor prezenta premiera oficială în limba franceză a spectacolului „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu. Piesa de teatru, care este o coproducţie Compagnie du Grand Desherbage şi Teatrul de Stat Constanţa, va avea trei reprezentaţii, în oraşele Tours (23 şi 24 februarie) şi Vernouillet (26 februarie). Potrivit directorului general adjunct artistic al Teatrului de Stat Constanţa, Sorin Militaru, biletele pentru spectacolele care se vor juca în Franţa au fost vîndute în totalitate, încă de anul trecut. Mai mult, la premieră, care va avea loc în oraşul francez Tours, şi-a anunţat prezenţa chiar autorul piesei, marele dramaturg Matei Vişniec. De asemenea, la reprezentaţiile actorilor constănţeni vor asista foarte mulţi invitaţi din lumea culturală franceză. Artiştii de la malul mării speră să aibă succes cu piesa „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, mai ales că, potrivit lui Sorin Militaru, s-a primit, deja, confirmarea susţinerii şi celui de-al patrulea spectacol, în această vară, la Paris, în drum spre Festivalul de la Avignon.

Spectacolul „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” se înscrie în proiectul „Thespis”, lansat în anul 2001, de regizorul Radu Dinulescu, proiect care dezvoltă creaţii româneşti în limba franceză. În cadrul acestui proiect, au mai fost prezentate în Franţa, şi alte spectacole montate de Radu Dinulescu, la diverse teatre din ţară, din Galaţi, Botoşani, Arad, Alba Iulia.

Din distribuţia spectacolului „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” fac parte: Denis Wetterwald (Cioran), Dana Dumitrescu (distinsa doamnă), Dan Zorilă (orbul cu telescop), Alain Leclerc/Iulian Enache (profesorul de filozofie), Laura Bilic (fata cu iepuraşul), Marian Adochiţei (tînărul care vrea să se sinucidă), Cristina Oprean (femeia în alb), Mihai Sorin Vasilescu (şeful secţiei apatrizi), Florina Bulgaru (dactilografa), Lana Moscaliuc (femeia care iese din mare), Florentin Roman (bagajistul), Patrick Harivel (preşedintele) şi Pavel Bîrsan (Cioran tînăr). Costumele purtate de actori sînt create de Sanda Mitache, iar coloana sonoră a producţiei teatrale este realizată de Pedro Negresco. Piesa îşi extrage substanţa din gîndirea şi ideile lui Emil Cioran şi este un omagiu subiectiv adus marelui filosof. Spectacolul face referire la ultima perioadă din viaţa lui Emil Cioran, bătrîn bolnav de Alzheimer, pe cale de a-şi pierde memoria.

Taguri articol


12