Actorul Vasile Cojocaru a lansat cartea „Harababuriada. Exerciţii de dicţiune şi predicţiune”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La împlinirea vîrstei de 58 de ani

Actorul Vasile Cojocaru a lansat cartea „Harababuriada. Exerciţii de dicţiune şi predicţiune”

Cultură 19 Ianuarie 2008 / 00:00 1338 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” a găzduit, joi seară, o lansare editorială inedită, poetul, scenaristul şi actorul Vasile Cojocaru prezentînd publicului cea mai recentă lucrare a sa, „Harababuriada. Exerciţii de dicţiune şi predicţiune”. Evenimentul a avut loc în prezenţa unui auditoriu numeros, aula Bibliotecii Judeţene dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru colegii, prietenii şi studenţii autorului. Noul volum al poetului şi personalitatea acestuia au fost prezentate de Corina Apostoleanu, şef de secţie în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, conf. univ. dr. Marina Capbun şi preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Ovidiu Dunăreanu. Evenimentul editorial a fost special nu doar datorită numărului foarte mare de participanţi, ci şi datorită faptului că autorul, Vasile Cojocaru, a împlinit, joi, vîrsta de 58 de ani. Lansarea a fost deschisă într-un mod emoţionant, poetul şi actorul Vasile Cojocaru fiind aplaudat la scenă deschisă de cei prezenţi în sală, care i-au urat „La Mulţi Ani!”.

Cea de-a şaptea carte lansată de Vasile Cojocaru, „Harababuriada. Exerciţii de dicţiune şi predicţiune”, este structurată pe trei capitole: „Alandaluzia – Osînde de dragoste”, „Douăzecişicinci de lacrimi. Exerciţii de tehnică a răbdării” şi „Dureros şi dulce. Fără nicio noimă”. Aşa cum a precizat conf. univ. dr. Marina Capbun, autorul a prezentat un volum de versuri destinate recitării pe scenă, cu un lexic poetic foarte complex, scriitorul apelînd la arhaisme, neologisme şi chiar la... invenţia unor cuvinte imaginare. „Prin acest volum, poezia lui Vasile Cojocaru a intrat într-o nouă etapă de creaţie”, a declarat conf. univ. dr. Marina Capbun.

La rîndul său, preşedintele Filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu, a declarat că poetul a adus în centrul atenţiei o carte „sub înfăţişarea unei epopei parodice, cu un spaţiu bine definit, Andaluzia, şi cu un personaj central, harababurul şi istoriseşte harababuriada condiţiei noastre umane în aceşti ani de tranziţie prelungită”. Ovidiu Dunăreanu a adăugat că autorul este spontan şi molipseşte cititorii cu optimismul şi nostalgia sa, care, însă, sînt binefăcătoare. „Vasile Cojocaru a folosit versuri profunde, directe, neîmpodobite cu dantelăria grea, complicată a metaforelor. Versurile sînt articulate după rigori clasice, sonete, rondeluri şi relevă un ritm nuanţat, topica lor impunînd un ceremonial special al recitării, cum numai un actor de clasa lui Vasile Cojocaru o poate face”, a adăugat preşedintele USR Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu.

Vasile Cojocaru este absolvent al Institutului de Artă Teatrală „I. L. Caragiale”, iar în prezent, este şeful catedrei de teatru din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”. Scriitorul a debutat cu poezie, în anul 1965, în revista „Zări albastre”, iar din anul 1995, este membru al USR Dobrogea.



12