Actorul constănţean Vasile Cojocaru, nume reprezentativ al scenei constănţene şi naţionale, a încetat din viaţă, ieri dimineaţă, în urma unui stop cardio-respirator. Artistul venise cu un sfert de oră mai devreme la Casa de Cultură a Sindicatelor, la repetiţia pe care o avea programată cu studenţii săi de la clasa de actorie. Aceştia nu au mai apucat să-şi vadă mentorul care, în ciuda intervenţiei unui echipaj SMURD căruia i s-a solicitat sprijin, s-a stins în braţele directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu. Pe 17 ianuarie, artistul îşi serbase ziua de naştere, la împlinirea vârstei de 60 de ani.
Trupul neînsufleţit al lui Vasile Cojocaru va fi depus astăzi, la ora 12.00, la Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel, iar vineri, de la ora 10.00, va fi dus la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, unde cei care l-au iubit şi admirat pot să-i aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Cimitirul Central, la ora 13.00.
Actor talentat, scenarist, poet, membru al UNITER şi al Uniunii Scriitorilor din România - filiala Dobrogea şi pedagog dăruit, Vasile Cojocaru şi-a lăsat amprenta creativă în spaţiul cultural tomitan prin talentul său, dublat de un înalt profesionalism. Ca un exerciţiu de stil, cu har şi farmec, Vasile Cojocaru a fost o vreme ziarist: a scris în paginile cotidianului „Telegraf” şi a fost realizatorul unei emisiuni cu deosebită audienţă la Radio „Sky”.
Glasul inconfundabil, de o remarcabilă expresivitate, tehnica impecabilă de frazare a replicilor şi inteligenţa scenică cu care şi-a construit personajele fac din Vasile Cojocaru un nume reprezentativ al scenei teatrale constănţene şi nu numai. Ică Cojocaru, cum îi spuneau prietenii, a debutat la 31 octombrie 1974, în rolul tânărului medic Andrei din piesa „Răsplata”, de Ghiţă Barbu, într-un moment de referinţă din istoria teatrului dramatic constănţean, pentru faptul că a marcat trei debuturi: al lui Vasile Cojocaru, al dramaturgului şi al marelui regizor de mai apoi, Silviu Purcărete.
În cei aproximativ 40 de ani dedicaţi artei teatrale, Vasile Cojocaru a creat, pe scena dramaticului constănţean o galerie de 50 de personaje ce vor rămâne în amintirea spectatorilor şi a criticilor de teatru. Vasile Cojocaru a dat viaţă unor personaje din dramaturgia naţională şi universală, în spectacole precum: „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, „Rinocerii”, „Neînţelegerea”, „Trei jobene”, „Penthesileea”, „Visul unei nopţi de vară”, „Căsătoria”, „Unde-i revolverul?”. „Marile roluri îl aşteptau încă - poate Richard, poate Faust. Ele i-ar fi încununat viaţa, care a ars ca o flacăra pusă în slujba teatrului”, îşi exprimă regretul conducerea şi colectivul Teatrului de Stat Constanţa.
Din dorinţa de a împărtăşi şi de a dărui din experienţa artistică adunată în ani, Vasile Cojocaru a ales să-i iniţieze, în arta dramatică, pe tinerii învăţăcei de la Facultatea de Arte, Specializarea Artele Spectacolului de Teatru, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa.
O viaţă în slujba muzei teatrului
Vasile Cojocaru s-a născut la 17 ianuarie 1950. Cel care avea să marcheze existenţa spaţiului cultural de la malul mării a absolvit Institutul de Artă Teatrală „I. L. Caragiale” în 1974, iar în perioada 1990 - 1991 a fost director al Teatrului Dramatic Constanţa. Vasile Cojocaru este autorul volumelor „Expediţii în miniatură”, „Imperfectele melancolii” şi „Vedere din Mirador”, „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul antic în spaţiul spiritual dobrogean” (lucrare de doctorat) şi „Harababuriada”. Vasile Cojocaru a creat scenariile marilor spectacole de teatru antic „Oedip” şi „Troia în flăcări”, iar copiilor le-a dăruit o frumoasă piesă în versuri, „Călătorie fără egal”, jucată cu succes timp de mai multe stagiuni la Teatrul de Păpuşi Constanţa şi prezentată la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii de la Alacati, Turcia.
În timpul vieţii, actorul Vasile Cojocaru a fost distins, în 2001, cu diploma de onoare pentru merite deosebite în slujba scenei constanţene, acordată cu prilejul semicentenarului Teatrului „Ovidius”, de către Primăria Municipiului Constanţa şi Teatrul „Ovidius” Constanţa, iar în 2004, cu diploma de excelenţă pentru 30 de ani de teatru acordată de Teatrul Naţional Constanţa.