Acuzat că şi-a finanţat campania electorală cu credite ilegale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primarul din Cogealac, judecat pentru înşelăciune

Acuzat că şi-a finanţat campania electorală cu credite ilegale

Eveniment 24 Februarie 2012 / 00:00 1836 accesări

BANI MURDARI Hristu Cati, primarul localităţii Cogealac, a fost rimis, ieri, în judecată de procurori pentru înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată şi doi funcţionari din cadrul primăriei, administratorii unor firme dar şi persoanele care au obţinut în baza unor documente false carduri de credit şi credite de la o bancă din Tulcea. Anchetatorii spun că, în perioada decembrie 2007 - octombrie 2008, pentru a îşi putea finanţa campania electorală şi cheltuielile legate de achiziţia de terenuri pentru centralele eoliene, Hristu Cati a racolat nouă persoane care au obţinut câte două sau trei credite bancare în schimbul promisiunii că el va fi cel care va achita ratele (lucru care nu s-a întâmplat). Procurorii au descoperit că, peste noapte, ajutate de doi subalterni, Adrian Foamete şi Aurica Helera, şi prin garanţiile administratorilor unor firme, respectiv Adan Grameni, Sorin Dore şi Florentina Gherase, persoane care locuiesc la bloc sau care trăiesc la limita sărăciei fără a îşi putea permite să crească un câine au ajuns mari fermieri cu sute de capete de ovine, caprine şi bovine. Ba mai mult, probabil încântaţi de afacerea pe care au pus-o pe roate, în documentele ataşate la dosarele de credit, administratorii le-au atribuit animalelor performanţe olimpice la cantităţile de lapte recoltate cât şi la cele de reproducere. Din rechizitoriul întocmit în acest dosar se arată că, după ce obţineau creditul, persoanele erau aşteptate în faţa băncii de Hristu Cati, care le lua toţi banii.

MITĂ ŞI VÂNT Anchetatorii au scos în evidenţă faptul că motorul acestor infracţiuni a fost faptul că posesorul unui teren pe care se amplasează o eoliană încasează 3.000 euro/an, primarul folosind banii din credite pentru cumpărarea a nu mai puţin de 800 de ha, la marginea localităţii Cogealac, exact în zona unde urma să se amplaseze o mare parte din centralele eoliene.

O altă parte din bani, aşa cum rezultă din conţinutul ordonanţei date în dosarul cu nr. 1823/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost folosită de Cati cu titlu de mită electorală pentru cel puţin 135 de persoane, care au primit câte 500 lei pentru a-şi da votul în favoarea lui.

Prejudiciul creat prin obţinerea acestor credite a fost stabilit de procurori la 479.500 lei şi 40.000 euro. Tot în rechizitoriu, oamenii legii spun că suspecţii au reuşit să obţină atât de uşor aceste credite şi pentru că, la BCR Tulcea, până în anul 2008, director era cumnata lui Adam Grameni, respectiv Cheraţa Grameni. Faţă de aceasta, anchetatorii au disjuns cauza pentru continuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Procurorii susţin că în situaţia celor nouă persoane mai sunt cel puţin 30 de familii care au luat credite pentru Hristu Cati şi riscă să fie executate silit de bancă pentru neplata debitelor. Pe parcursul anchetei, procurorii au reţinut faptul că Hristu Cati a iniţiat demersuri de şantajare a celorlalţi membri ai grupării şi a martorilor pentru a-şi schimba depoziţiile, respectiv acţiuni administrative abuzive împotriva acestora. Ţinta celor mai multor ameninţări a fost chiar viceprimarul localităţii, Mihai Dore, care, în acelaşi mod, a contractat şi el un credit de 68.000 de lei pentru Cati şi care a colaborat cu autorităţile.



12