Acuzaţii şi ameninţări cu reacţii disproporţionate la tirurile lansate asupra Israelului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acuzaţii şi ameninţări cu reacţii disproporţionate la tirurile lansate asupra Israelului

Externe 02 Februarie 2009 / 00:00 464 accesări

Situaţia din Orientul Mijlociu riscă să se degradeze după o nouă serie de declaraţiii belicoase de partea israelienilor, provocate de noi tiruri de rachete trase de pe teritoriul palestinian. Premierul Ehud Olmert a avertizat că Israelul va reacţiona în mod sever şi disproporţionat la tirurile de rachete palestiniene din Fîşia Gaza, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la 18 ianuarie. Şi ministrul Apărării, Ehud Barak, a afirmat la rîndul său că Israelul va desfăşura cîte acţiuni consideră necesare. “Hamas a primit o lovitură serioasă şi, dacă va fi necesar, va primi şi altele”, a declarat acesta, ieri, înaintea Consiliului de miniştri. Patru rachete lansate de combatanţi palestinieni din Fîşia Gaza au explodat, duminică, în sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube, potrivit unui nou bilanţ al armatei israeliene.

Şi încercările Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, în principal fiind vizată Marea Britanie, sînt puse sub semnul întrebării după ce o investigaţie a publicaţiei publicaţia “The Mail on Sunday” a scos în evidenţă faptul că forţele palestiniene de securitate din Cisiordania, responsabile pentru torturarea a sute de persoane, sînt finanţate de contribuabili britanici cu 20 de milioane de lire sterline, echivalentul a 22 de milioane de euro anual. Victimele, unele dintre acestea mutilate, sînt reţinute pentru presupusă colaborare cu gruparea militantă islamistă Hamas, în pofida faptului că mulţi nu aveau legături cu aceasta. Aceştia au intrat în vizor deoarece gruparea al-Fatah, care se află la conducerea Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, este rival cu gruparea Hamas care controlează Fîşia Gaza. Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Marii Britanii a acordat anul trecut 76 de milioane de lire sterline (86 de milioane de euro) în vederea reformării sectorului de securitate şi a protejării statului de drept. Aproximativ trei milioane de lire sterline au ajuns către poliţia Autorităţii Palestiniene, iar 17 milioane de lire sterline pentru salariile unor organizaţii de securitate ale Autorităţii, precum serviciul de informaţii al gărzii prezidenţiale şi Organizaţia pentru Securitate Preventivă. Potrivit publicaţiei citate, nu numai că forţele de securitate torturează persoane, dar autoritatea nu ţine cont de ordinele judecătorilor de eliberare a deţinuţilor politici. Cel puţin 30 de jurnalişti, profesori şi studenţi au fost arestaţi luna trecută, în condiţiile în care un oficial israelian de rang înalt din domeniul Apărării a apreciat combaterea Hamas ca fiind “o politică a pumnului de fier necesară”.

Printre cele mai frecvente metode de tortură se numără spînzurarea de mîini a victimelor încătuşate. Alteori cutii de conserve ascuţite erau puse sub călcîiele victimelor pentru a produce răni adînci. Potrivit dezvăluirilor unei victime, după zece zile de tortură, a fost dezbrăcat şi biciuit cu un cablu electric. Comisia independentă a Drepturilor Omului, o instituţie înfiinţată în conformitate cu legea palestiniană, a anchetat luna trecută 29 de cazuri de tortură. Reacţia fostului premier britanic, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, legitimează într-un fel folosirea fondurilor europene pentru anihilarea opoziţiei din Fîşia Gaza. Acesta a afirmat că gruparea Hamas ar trebui inclusă în procesul de pace din Orientul Mijlociu deoarece politica de izolare a Fîşiei Gaza în încercarea de a ajunge la un armistiţiu nu va funcţiona. Într-un interviu publicat de cotidianul britanic „The Times”, Tony Blair a criticat implicit strategia urmată de administraţia lui George W. Bush şi de Israel privind concentrarea eforturilor de pace şi reconstrucţie în Cisiordania. Acesta a sugerat că această politică a fost cauza reluării ostilităţilor de luna trecută din Fîşia Gaza, dintre Israel şi Hamas, care s-au soldat cu moartea a peste o mie de persoane.

Pe de altă parte, liderul în exil al mişcării palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a sosit în Iran duminică pentru discuţii cu liderii acestei ţări. Khaled Meshaal va discuta în special cu preşedintele Mahmud Ahmadinejad, se va adresa studenţilor la o universitate şi va asista la o şedinţă a Parlamentului iranian. Liderul Hamas, care locuieşte în Siria şi beneficiază de sprijin din partea Iranului, se deplasează regulat la Teheran. Preşedintele Ahmadinejad a felicitat luna trecută mişcarea sa pentru „victoria” în faţa ofensivei israeliene de 22 de zile din Fîşia Gaza. În schimb, preşedintele moderat al Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a acuzat duminică, la Cairo, mişcarea islamistă Hamas că a pus în pericol viaţa şi destinul palestinienilor.

Egiptul a instalat camere de supraveghere la frontiera cu Fîşia Gaza

Oficialii de la Cairo au dispus instalarea de camere de supraveghere de-a lungul frontierei sale cu Fîşia Gaza, pentru a lupta împotriva contrabandei cu arme spre teritoriul palestinian. De altfel, lupta împotriva tunelurilor de contrabandă care, potrivit Israelului, servesc la introducerea armelor în teritoriu, dar şi a alimentelor şi medicamentelor, este o etapă esenţială pentru ca statul evreu să accepte un armistiţiu permanent în Fîşia Gaza. Sisteme de alarmă şi camere de supraveghere au fost instalate de-a lungul celor 14 kilometri de frontieră. Aceasta este prima etapă a implementării unui dispozitiv tehnologic performant, în special cu ajutorul SUA. Acest demers se înscrie în cadrul eforturilor Egiptului pentru consolidarea armistiţiului din Fîşia Gaza şi încheierea problemei tunelurilor şi a acuzaţiilor Israelului privind contrabanda cu arme din Egipt spre Fîşia Gaza prin tuneluri. Oficialii de la Cairo dezmint că tunelurile servesc la introducerea armelor de pe teritoriul său în Gaza.

SUA au promis echipamente în valoare de 25 de milioane de euro Egiptului pentru a-l ajuta să detecteze transporturile subterane. Corpul de geniu al armatei americane furnizează de mai mult timp asistenţă tehnică Guvernului egiptean pentru detectarea acestor tuneluri. Şi Germania, Franţa şi Marea Britanie s-au declarat dispuse să contribuie la lupta împotriva contrabandei cu arme, în special prin mijloace maritime.



12