Acuze de nepotism în repartizarea locuințelor ANL la Kogălniceanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După trei ani de la finalizarea construcției

Acuze de nepotism în repartizarea locuințelor ANL la Kogălniceanu

• 29 de locuințe pentru 89 de posibili beneficiari
Eveniment 02 Martie 2015 / 00:00 4667 accesări

Alături de Mangalia și Băneasa, Mihail Kogălniceanu este una dintre localitățile județului Constanța în care scandalurile din Consiliul Local (CL) nu contenesc, aducând, în acest fel, mari deservicii comunităților. La Mangalia, consilierii nu se mai hotărăsc dacă fac parte din opoziție sau susțin administrația locală, la Băneasa se încearcă de zor dizolvarea CL, dar fără rezultat, iar la Mihail Kogălniceanu, taberele sunt atât de bine delimitate încât proiectele privind patrimoniul trec cu mare dificultate, pentru că fiecare parte susține că cealaltă încalcă legea. Așa că toate ședințele instituției sunt demne de operele lui Caragiale. Circ a fost la Kogălniceanu și sâmbătă, când a avut loc ședința de Consiliu Local, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind cel privind repartiția de locuințe ANL. Și dacă tot se anunța scandal, atunci să fie cu martori, astfel că peste 20 de localnici au participat la ședință, aruncând cu invective către aleșii prezenți la ședință, în funcție de tabăra din care făceau parte. Cei mai mulți dintre cei prezenți așteptau să vadă dacă ei sau apropiații lor primesc sau nu locuințe ANL, iar nemulțumirea i-a făcut să-și reverse „dragostea“ asupra taberei care nu le servea interesele.

ISTORIC Blocurile ANL din Mihail Kogălniceanu au o istorie la fel de tumultuoasă ca și scandalul de sâmbătă. Cele două blocuri au fost construite în 2011, de către fosta administrație condusă de social democratul Iosif Valer Mureșan. În februarie 2012 a fost recepționat și dat în folosință unul dintre blocuri (29 de apartamente și garsoniere), iar în mai a fost finalizată construcția celui de-al doilea (alte 29 de unități locative). Pentru că era an electoral și pentru că solicitări erau cu duiumul, fiecare dintre locuitori socotindu-se mai îndreptățit decât ceilalți să primească apartament, primarul de atunci a amânat darea în folosință pentru după alegeri. Doar că nu a mai câștigat scrutinul, iar noul primar, Ancuța Belu, ar fi trebuit să repartizeze locuințele. Nu s-a întâmplat asta. De fapt, subiectul a fost încuiat bine într-un cufăr și a revăzut lumina zilei abia acum. „Primarul a sperat că organizația PSD se va destrăma după ce am pierdut alegerile și că va putea să facă împărțirea după bunul plac (fiind vorba despre un proiect de patrimoniu, era nevoie de votul a 2/3 dintre consilieri pentru aprobare - n.r.). Doar că nu s-a întâmplat așa și, pentru că locuințele, nefiind încălzite timp de trei ani, au început să se deterioreze, s-a văzut nevoită să le distribuie“, ne-a spus Mureșan, adăugând că împărțirea s-a dorit a se face pe nepotisme, conform listei prezentate în ședința de CL. Consilierii PSD și cei ai PP-DD au votat împotriva proiectului, cerând ca fiecare dosar să fie analizat în ședință publică, moment în care s-ar vedea foarte bine cine merită și cine respectă criteriile impuse de ANL pentru a primi locuință. Asta pentru că, în opinia lor, nu s-a respectat nici o fărâmă din legislația privind repartiția locuințelor. „Unele dintre persoanele propuse nu au loc de muncă în Mihail Kogălniceanu, altele au depășit vârsta de 35 de ani, unele au proprietăți, iar altele au unde să stea, chiar dacă imobilul în care locuiesc nu este pe numele lor. Comunitatea noastră este mică și știm foarte bine ce situație financiară și ce probleme are fiecare dintre locuitori, astfel că este greu să nu vedem că unii nu se încadrează în criterii“, a mai spus Mureșan. Drept dovadă, spune Mureșan, unul dintre beneficiarii propuși are 43 de ani, având 39 atunci când a depus cererea pentru locuință ANL, și nu a fost descalificat. Atât o parte dintre consilieri, cât și unii dintre cei cărora ar fi trebuit să le fie repartizată o casă susțin că împărțirea s-a făcut ca răsplată pentru unele servicii aduse primarului. „În urmă cu jumătate de an, mi s-a spus că, dacă tatăl meu trece la PNL, voi primi un apartament gata mobilat. Pentru că tata a refuzat să facă pasul, acum nu mai sunt pe listă. Mi s-a spus că „e caz politic“ și că nu pot să beneficiez“, ne-a povestit Cristian Balamace, un tânăr care, în principiu, nu ar fi putut primi locuință ANL, având 37 de ani.

„NU AVEM PENTRU TOȚI“ De partea cealaltă, primarul Ancuța Belu spune că în 2012 i-a propus lui Mureșan să întocmească lista pentru toți beneficiarii, ceea ce ar fi scutit-o pe ea acum de aceste neplăceri, dar fostul edil a refuzat. Mai mult decât atât, Belu a explicat că toate persoanele înscrise pe listă îndeplinesc toate condițiile, dar că nu poate mulțumi pe toată lumea. „Am încercat să le dăm acum locuințe celor care se apropie de vârsta de la care nu mai pot beneficia de acest ajutor, urmând ca într-un an sau doi, după ce vom reuși să mai construim și alte locuințe, să le dăm și altora. Evident că fiecare se crede mai îndreptățit decât ceilalți, dar nu putem să le dăm dacă nu îndeplinesc condițiile“, a declarat Belu. Rămâne de văzut dacă lista va rămâne aceeași și cine va primi în cele din urmă locuințele ANL, și așa degradate, din Mihail Kogălniceanu.

Taguri articol


12