Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a adresat o scrisoare deschisă actualului ministru, Corina Șuteu, în care contestă numirea lui Mircea Angelescu la conducerea științifică a șantierului arheologic de la Histria, prima așezare urbană de pe teritoriul de azi al României, fondată de coloniștii greci în secolul al VII-lea î.Hr. Argumentele pe care le aduce Alexandrescu în contestație se referă la două acuze de plagiat care-i sunt imputate lui Angelescu încă din 2005. Acesta mai spune că o firmă cu sediul în Hunedoara, „Vanderlay Arheo”, „abonată la contracte pe bani publici”, a fost subcontractată, în 2015, de către Institutul de Arheologie pentru cercetările de la cetatea Histria. Mai mult, Alexandrescu susține în scrisoarea deschisă că Mircea Angelescu a autorizat, printre altele, demolarea unui monument istoric.
DUBLU PLAGIAT
În scrisoarea deschisă, Alexandrescu precizează că forul științific al Institutului de Arheologie din București, „alcătuit în 2005 din persoane cu mare prestigiu - printre care Mircea Babeș și Radu Harhoiu, l-a declarat plagiator în unanimitate pe dl. Mircea Angelescu, după ce a trecut în revistă informațiile existente, care atestă faptul că în cartea apărută sub numele său, cu titlul „Standarde și proceduri în arheologie“ (București, INIM, 2004), M. Angelescu a publicat cea mai mare parte a unei scrieri englezești: „Standards and Guidance”, copiată de pe site-ul www.archaeologists.net, proprietate intelectuală a asociației britanice „The Institute of Field Archaeologists” (IFA), protejată prin copyright: IFA 2004. Păstrând în cea mai mare parte, în traducere, forma originală a scrierii britanice și prezentând-o drept o creație personală, atât în forma electronică, cât și în forma tipărită, plagiatul lui M. Angelescu a fost săvârșit în circumstanțe agravante, în condițiile în care autorul faptei era la acea dată, și multă vreme după aceea, director al Direcției Monumentelor și Muzeelor din Ministerul Culturii, precum și secretarul Comisiei Naționale de Arheologie”, spune Alexandrescu. Acesta mai precizează că în cursul aceleiași ședințe de analiză a forului științific „a fost prezentat și un al doilea plagiat săvârșit de M. Angelescu, în cartea sa intitulată „Arheologia și tehnicile de management” (București, INMI, 2004), în care a copiat părți importante dintr-un alt manual britanic: „Management of Archaeological Project”, editat în 1991 de către British Heritage”.
O NUMIRE STRANIE
În scrisoarea sa, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu mai precizeză că „din 2010 până acum Institutul de Arheologie din București a nominalizat la conducerea științifică a șantierului (n.r. - Histria) pe dl. Mircea Angelescu, care este angajat al Institutului și totodată al Ministerului Culturii de cel puțin 15 ani”. Considerând „stranie” această numire, Alexandrescu este de părere că Florian Matei-Popescu, în calitate de consilier pentru Arheologie al ministrului Culturii, ar putea să-i explice actualului ministru Corina Șuteu istoria acestei numiri.
FIRMĂ ABONATĂ LA CONTRACTE PE BANI PUBLICI
Mai mult decât atât, Vlad Alexandrescu spune și că firma „Vanderlay Arheo” (cu sediul în Hunedoara) „este cea care, mai nou, în 2015, a fost subcontractată de Institutul de Arheologie pentru cercetările de la cetatea Histria”. Despre „Vanderlay Arheo”, Alexandrescu susține în scrisoarea sa deschisă că „este abonată la contracte pe bani publici, mai ales pentru săpăturile arheologice de salvare de pe traseul viitoarelor autostrăzi”.
PREA „DARNIC” CU DESCĂRCĂRILE ARHEOLOGICE
De asemenea, fostul ministru al Culturii susține că „Mircea Angelescu s-a aflat în spatele descărcării de sarcină arheologică a Masivului Cârnic de la Roșia Montană, descărcarea râvnită de Roșia Montană Gold Corporation, care a fost invalidată definitiv în instanță. În 2011, îl regăsim din nou, autorizând demolarea Așezămintelor Sf. Sava, care aveau statut de monument istoric, pentru a face loc parcării din Piața Universității”.
Citește și:
Acces la arheologia dobrogeană pentru persoanele cu deficienţe de vedere