Acuze la adresa unei învăţătoare de la Şcoala 22

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alte nereguli în învăţământul constănţean

Acuze la adresa unei învăţătoare de la Şcoala 22

Eveniment 24 Ianuarie 2014 / 00:00 12561 accesări

Problemele cu care se confruntă sistemul românesc de învăţământ sunt vechi de când lumea şi pământul, fiind moştenite tacit din generaţie în generaţie, fără ca cineva să reacţioneze şi să ia decizii concrete. Există multe nemulţumiri şoptite pe la colţuri de fiecare în parte, în cele mai multe cazuri ele vizând fondul şcolii, care se percepe de fiecare şcoală sub o formă sau alta. Nimeni nu a luat niciun fel de atitudine pentru eradicarea acestor sume strânse sub oblăduirea asociaţiilor de părinţi. Unii dintre ei spun că banii se strâng de către asociaţiile de părinţi şi în colaborare sau la solicitarea cadrelor didactice ale clasei. Pentru că legea interzice ca profesorii sau învăţătorii să ceară părinţilor bani, sunt scoase la înaintare comitetele de părinţi. Şefii acestor comitete supun părinţii la mari presiuni. Cu alte cuvinte, dacă nu cotizează, copiii lor vor avea de suferit. Respectivii părinţi nu au de ales. Fie că au, fie că nu au bani, trebuie să dea.

Ar părea că o astfel de situaţie se regăseşte şi la Şcoala nr. 22 „I.C. Brătianu” din Constanţa. Unii părinţi ai unităţii de învăţământ au semnalat la sediul redacţiei „Telegraf” că sumele ce se strâng la şcoală întrec orice imaginaţie. Ei au povestit că, încă din prima săptămână de şcoală, au fost puşi la plată. Unul dintre părinţi a spus că i s-a cerut să plătească 80 de lei pe lună. „Prima dată au zis că banii reprezintă fondul şcolii, iar apoi s-a spus că am plăti o învăţătoare care ar lucra la învăţământ „step by step“. Sunt două. Una o plătim noi şi una statul”, susţine părintele. Şi asta nu a fost tot. Cererile de bani nu s-au oprit, s-au plâns părinţii. „Ne-au cerut între cinci şi şase sute de lei pentru renovarea sălii de clasă, bani care s-ar părea că au fost solicitaţi de învăţătoarea Doina Ispas. Nu îi convenea mai nimic: parchetul, mobilierul, jaluzelele. Probabil voia să trăiască mai în lux decât acasă”, a spus, indignat, părintele. Sunt însă şi părinţi care n-au ce să reproşeze. Ei sunt chiar mulţumiţi de schimbările făcute, toate, cum spun ei, pentru desfăşurarea unui act educaţional în condiţii moderne.

RECONDIŢIONAREA CLASEI: ZECI DE MILIOANE DE LEI Mama unui elev, Nicoleta Marioanţă, a declarat că iniţiativa renovării clasei a aparţinut exclusiv părinţilor şi că învăţătoarea n-ar fi avut nicio pretenţie, iar lucrările de modernizare chiar se impuneau. „Clasa arăta jalnic. În condiţiile în care statul îţi dă o clasă care are un parchet plin cu viermi, mucegăit, fiare ieşite din parchet, ce puteam să facem? Nu am vrut să lăsăm copiii să stea opt ore în miros de mucegai. Am făcut şedinţă cu părinţii şi toţi au fost de acord să renovăm clasa. Le-am zis că avem nevoie de nişte bani. Am făcut calculele cu toţii”, a spus mama, membru în comitetul de părinţi. Ea a dezvăluit că s-a pornit de la zero cu lucrările care, susţine ea, erau capitale, în condiţiile date. „Practic, şcoala nu ne-a dat decât lumină şi patru pereţi”, a spus Nicoleta Marioanţă. Refacerea clasei a fost făcută, însă, pe cheltuiala părinţilor: câte 300 de lei de fiecare, dar şi din sponsorizări. „Pentru tot ce s-a cumpărat sunt acte”, asigură ea.

Cât despre nemulţumirile celor care s-au adresat cotidianului nostru, preşedintele asociaţiei părinţilor, Laura Codreanu, a susţinut că niciun părinte nu ar fi fost obligat să contribuie cu bani. „Acum, în clasă sunt 23 de elevi şi la început erau 27. Cine a vrut să dea bani a avut posibilitatea ratelor. Cine a pus umărul la treabă n-a mai dat niciun leu”, a spus Marioanţă. În total, aproximează ea, s-au cheltuit zeci de milioane de lei (vechi) pentru lucrările de renovare. Învăţătoarea Doina Ispas a declarat că nu a avut nicio implicare în mobilizarea părinţilor, dar a admis că era o clasă neamenajată. Doina Ispas a spus că, de când este în învăţământ (34 de ani), nu a fost niciodată reclamată. Şi conducerea şcolii susţine acelaşi lucru despre ea. Dar de data aceasta, directorul Şcolii nr. 22, Mihai Preda, a spus că va demara o anchetă. Cât priveşte indignarea părinţilor vizavi de felul în care era sala de clasă, el a negat totul fără nicio reţinere: „Era o clasă văruită şi cu bănci, arăta exact ca o sală de clasă normală, dar părinţii au vrut să o renoveze. Unul dintre ei este constructor şi altul instalator. Au cerut acordul şi l-am dat. Eu nu am nimic împotrivă”, a declarat directorul.

DIRECTOR FURIOS Am vrut să vedem cum arată, acum, sala renovată cu bani grei. Ne-am lovit, însă, de o reacţie nejustificată a directorului şcolii, Mihai Preda, acesta probabil uitând că se află într-o unitate de învăţământ de stat (dacă părinţii bagă bani în şcoli, poate că este şi normal): „Nu puteţi să intraţi să fotografiaţi clasa pentru că este nevoie de aprobarea părinţilor”. Şi de parcă nu era de ajuns, el a dat presa afară din incinta şcolii, după ce, înainte, tot el a dat acceptul presei în unitate. Îi spunem directorului Preda că şcoala pe care o conduce este de stat, adică publică, şi că acceptul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) este suficient, în condiţiile în care şcoala este publică, de asemenea şi el fiind plătit tot de stat. Iar regulile impuse de şefii ISJ nu trebuie încălcate, aşa cum a făcut el, lucru pentru care trebuie să răspundă în faţa inspectorului general şcolar, prof. Răducu Popescu.

ŞI ALTE PLÂNGERI LA ADRESA ŞCOLII Au fost şi părinţi care s-au plâns de atitudinea învăţătoarei Doina Ispas. Pare incredibil, dar unul dintre ei susţine că băiatul său a fost jignit şi umilit de faţă cu alţi colegi. Cel mic i-a povestit, acasă, mamei cum i s-a adresat învăţătoarea: „Doamna a zis că alerg ca un animal, că sunt handicapat, că sunt prost şi că n-am învăţat”. Respectivul părinte, extrem de indignat, susţine că cel mic a avut nevoie de consiliere, fiind vizibil marcat de spusele cadrului didactic. „Dacă vreau să îi atrag atenţia la ceva, reacţia lui este: „Fă-mă şi tu prost, aşa cum mă face doamna“. Eu nu pot să mai deschid gura când aud asta”, a povestit părintele. Vizavi de această gravă reclamaţie, am încercat să o contactăm, din nou, pe învăţătoare, însă nu a mai fost de găsit.

ISJ Constanţa, prin inspectorul general şcolar, prof. Răducu Popescu, va demara o anchetă la Şcoala nr. 22, la sesizarea „Telegraf”. Pe această cale, invităm părinţii care sunt obligaţi să contribuie cu bani la fondul şcolii sau dacă au orice altă reclamaţie să ne semnaleze pe adresa de email a redacţiei: office@telegrafonline.ro sau să ne contacteze la numerele de telefon 0241/488.340 sau 0241/488.386.



12