Inedita expoziţie itinerantă „Ada Kaleh. Insula din suflet”, care a fost vernisată şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în toamna anului trecut, va ajunge, luna viitoare, în Capitală, într-o nouă perspectivă. Expoziţia cu imagini şi obiecte ale comunităţii turceşti care a locuit pe fostul bastion otoman, până la inundarea sa din anii ’70, imediat după construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I, va fi deschisă, pe 2 iulie, de la ora 17.00, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Publicul va putea vizita această expoziţie până pe 28 iulie.
Muzeul gazdă, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, readuce în atenţia publicului bucureştean insula Ada Kaleh, un loc neasemuit şi plin de viaţă, acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I, de pe Dunăre. Destinul tragic al micuţei insule de pe Dunăre va fi prezentat în cadre inedite, cu valoare documentară. Fotografiile provin din arhivele foştilor insulari, fiind completate cu ilustrate şi cărţi poştale din perioada de glorie a insulei, precum şi cu hărţi vechi şi relatări pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei. Tabloul pitoresc pe care îl compune această expoziţie include şi obiecte provenite din bucata de pământ cu suprafaţa de aproximativ 70 de hectare, fost bastion otoman ce reprezenta o oază de balcanism între Banatul românesc şi cel sârbesc.
Faţă de vernisajul din 2012 - expoziţia a trecut prin mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Bucureşti şi Constanţa -, organizatorii propun, anul acesta, şi o nouă perspectivă asupra insulei scufundate, invitându-i pe vizitatori s-o admire prin ochii celor care au vizitat-o cândva, păstrând-o în suflet ca pe-o insulă a visului şi a uitării. Accentul este pus pe imaginile colţului de Orient rămase în memoria afectivă a nenumăraţilor săi vizitatori vremelnici, turişti de rând, dar mai ales a personalităţilor lumii artistice şi literare româneşti.