Aderarea României la Schengen, prioritate pentru preşedinţia cipriotă a UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aderarea României la Schengen, prioritate pentru preşedinţia cipriotă a UE

Externe 09 Iunie 2012 / 00:00 412 accesări

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o prioritate-cheie pentru preşedinţia cipriotă a UE, care începe la 1 iulie, se afirmă într-un comunicat de presă al Ministerului bulgar de Interne. Ministrul bulgar de resort, Ţvetan Ţvetanov, s-a întâlnit, joi, la Luxemburg, cu omologii săi din România şi Cipru. Cei trei au discutat despre măsuri specifice ce ar putea contribui la aderarea celor două ţări în septembrie. Aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată din cauza opoziţiei Olandei. Bucureştiul şi Sofia speră să obţină unda verde pentru aderare, după alegerile generale din Olanda, din septembrie. Haga susţine că ar putea să-şi revizuiască poziţia, în cazul în care rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria ce vor fi prezentate de CE în iulie sunt pozitive.

Decizia Consiliului JAI de a schimba baza legală a noului mecanism de evaluare Schengen, eliminând astfel PE din procesul decizional, dovedeşte o lipsă gravă de respect faţă de PE ca instituţie centrală a UE şi o desconsiderare a principiului fundamental al liberei circulaţii în interiorul UE iar în aceste condiţii, PE se vede nevoit să dea în judecată Consiliul, la Curtea Europeană de Justiţie, a anunţat, joi seară, eurodeputatul Ioan Enciu, raportor al S&D asupra pachetului de reformă Schengen. Într-o reacţie comună alături de liderul S&D, Hannes Swoboda şi de vicepreşedinta S&D, Sylvie Guillaume, Ioan Enciu a subliniat că ”nu putem permite ca spaţiul Schengen să fie subjugat intereselor egoiste şi arbitrare ale statelor membre, întrucât acesta reprezintă o realizare fundamentală şi nenegociabilă a întregii Uniuni” El a adăugat, de asemenea, că PE va invita reprezentanţii Consiliului UE să ia parte la o dezbatere, săptămâna viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicaţii în legătură cu această decizie, văzută de întreg PE ca un afront direct la adresa sa.

Statele membre Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne, în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe, a anunţat preşedinţia daneză a Consiliului UE.

Taguri articol


12