Reporter: Domnule Liviu Dragnea cum vede PSD modul în care trebuie făcută descentralizarea?
Liviu Dragnea: Avem o lege a descentralizării dar ea nu poate fi pusă în aplicare pentru că este făcută prost. Este o lege făcută sub forma unui enunţ de dorinţe care nu pot fi operaţionalizate. Noi vedem descentralizarea în maniera următoare: toate competenţele executive de administrare publică, toate serviciile publice care sînt oferite cetăţenilor trebuie să treacă de la nivelul ministerelor, de la nivelul Guvernului, la nivelul administraţiei locale. Mai exact, toate structurile deconcentrate ale ministerelor să treacă la nivelul primarului şi al consiliilor locale, iar cele ce nu pot fi gestionate de către primar, să treacă la nivelul preşedintelui Consiliului Judeţean şi al consiliilor judeţene. Pe noi ne interesează să transferăm competenţele la nivelul autorităţilor locale. Dacă transferăm doar intituţiile, Guvernul îţi transferă instituţia şi a doua zi înfiinţează altă instituţie cu altă denumire dar cu aceeaşi competenţă şi nu am rezolvat nimic.
Rep: Introducerea votului uninominal pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, poate fi un prim pas spre adevărata descentralizare?
L.D.: Eu cred că este un pas important. Faptul că am reuşit introducerea votului uninominal la preşedinţii de consilii judeţene ne-a dat încredere că putem face funcţională această lege a descentralizării. S-a văzut în această campanie de la locale. Cetăţenii simt nevoia să aibă nişte parteneri cărora să le ceară să le rezolve problemele cu care se confruntă. Cetăţeanul se simte confortabil cînd cere anumite lucruri celui căruia i-a acordat încredere, celui pe care l-a votat. El este destul de timid cînd merge la o deconcentrată să ceară ceva pentru că ştie nu el l-a pus acolo, dar ştie că l-a ales pe primar. Cetăţeanului i se pare normal să meargă la primar sau la preşedintele Consiliului Judeţean să-i ceară să-i rezolve problema pe care o are. De aceea trebui ca Guvernul să dea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene toate competenţele care să le dea posibilitatea să rezolve problemele cetăţenilor.
Rep: Trecînd puţin la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, ce urmează în viitorul apropiat, după obţinerea marelui succes, şi anume introducerea votului uninominal la preşedinţii CJ-urilor?
LD: Uniunea a avut nişte obiective. Primul a fost introducerea votului uninominal la preşedinţii de CJ şi ne-a ieşit. Aceasta, trebuie să spunem, este prima mare schimbare profundă în statul românesc. Al doilea obiectiv îl reprezintă pachetul de legi privind descentralizarea. Al treilea obiectiv se referă la atragerea fondurilor europene. În primul rînd vrem să schimbăm ponderea în ceea ce înseamnă fondurile structurale, programele operaţionale. Autorităţile locale au acces numai la programul operaţional regional şi mai puţin la programul de dezvoltare rurală. În ceea ce priveşte primul program amintit, are doar o pondere de doar 20%, în tot pachetul de fonduri structurale, ceea ce este anormal. Ceea ce mulţi nu ştiu este faptul că pe acest program nu prea mai sînt bani deşi sînt foarte multe proiecte depuse. Mai grav pentru noi este că s-au depus proiecte foarte mari, bune de altfel, dar care nu pot beneficia de finanţare pentru că nu mai există fonduri alocate de UE. Am decis să facem demersuri pentru a transfera bani din programele sectoriale de la ministere către administraţia locală.
Rep: În cazul în care în toamna acestui an PSD va reuşi cîştigarea alegerilor parlamentare, va face transferul de fonduri către autorităţile locale?
LD: Acest lucru se va întîmpla cu siguranţă. Noi dorim să facem din Consiliile Judeţene autorităţi de management, pentru că este anormal şi ineficient ca autorităţile de management să fie la nivel naţional şi să aibă pretenţia cineva de la Bucureşti că ştie specificul vreunui judeţ din ţară. Consiliul Judeţean cea mai legitimă instituţie din judeţ, instituţie votată de toţi cetăţenii din judeţ. De aceea trebuie să dăm CJ-urilor toate competenţele inclusiv decizia privind dezvoltarea judeţului. Mă refer aici la faptul că trebuie să-i dăm la indemînă intrumentul financiar, şi anume gestionarea fondurilor europene. Nu este normal ca un minister să facă politica în domeniul respectiv într-un judeţ şi CJ sau primarul să fie simplu spectator.