Adevărul despre tragedia de la Doneţk, manipulat grosolan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără ruşine

Adevărul despre tragedia de la Doneţk, manipulat grosolan

Eveniment 22 Iulie 2014 / 00:00 2224 accesări

La Doneţk, pe câmpul terorii, rămăşiţe de cadavre ce au aparţinut, acum cinci zile, unor oameni nevinovaţi adastă, în aşteptarea dreptăţii. Muştele şi căldura au desăvârşit ce nu au reuşit separatiştii ruşi, care, în acest peisaj apocaliptic, umblau în papuci, adunând bucăţi de corpuri, pe care le aruncau în saci. Corespondentul CNN la faţa locului a spus doar atât: „Sunt multe muşte. Şi este foarte cald... Cuvintele nu pot descrie ce este aici...”, depărtându-se uşor din cadru pentru ca ochii telespectatorilor să se umple de teroarea sinistră a resturilor umane umilite şi strivite. Poate vă oripilează toate aceste detalii, dar ele sunt necesare pentru a avea o imagine de o corectitudine palidă, însă, a realităţii a ceea ce s-a petrecut la Doneţk. Vă amintiţi imaginile de arhivă cu jefuitorii de cadavre care se strecurau printre reminiscenţele groteşti ale războiului şi furau portofelele, inelele, ba chiar şi dinţii de aur ai celor care nu se mai puteau apăra? Încercaţi să transpuneţi acele imagini în anul 2014, când ne pretindem a fi civilizaţi, şi vă veţi apropia (foarte puţin, e drept) de adevăr. Ce se întâmplă acolo este, într-adevăr, de neimaginat.

SCENARIILE IMPOSIBILULUI Mai mult, acest „de neimaginat” grotesc stă sub semnul informaţiilor contradictorii. Pe fiecare site, indiferent de ţara de provenienţă, se găsesc alte şi alte scenarii, care se bat cap în cap. Vă vom oferi doar o mostră.

Unul dintre scenarii este construit pe ideea că separatiştii pro-ruşi au adunat cadavrele, 247 - spun aceştia, şi le-au urcat în patru trenuri frigorifice (în alte variante e doar un tren... sau cinci), cu o destinaţie necunoscută (sau Harkov). Într-un alt scenariu, Ucraina anunţă, prin gura premierului Arseni Iaţeniuk: "Am găsit 272 de cadavre, 251 sunt deja în tren (...). Suntem pregătiţi să trimitem toate cadavrele la Amsterdam". O comisie OSCE a ajuns, potrivit unor surse, la faţa locului şi a rămas înmărmurită în faţa imaginilor incredibile cu separatişti care mânuiau bucăţi de cadavre. Tot din Ucraina, potrivit AFP, „nimeni nu s-a putut apropia de locul tragediei”.

Culmea este că, tot pe acest fundal, Ucraina îşi oferă, vicleană, tot concursul în ce priveşte investigaţia post-tragedie, dar anunţă, ca o mică notă de subsol de pe un contract bancar (le ştiţi, acele adnotări cu litere mici, mici, puse acolo să nu atragă atenţia!), că nu poate oferi nicio garanţie în ce priveşte siguranţa străinilor care ar păşi pe pământul sfâşiat de bombardamente şi gloanţe. Bizar, am spune, căci, fix pe fundalul acestor declaraţii, Ucraina a pornit ieri o ofensivă contra separatiştilor pro-ruşi, bombardând de zor gara din Doneţk, deşi aceștia fuseseră anunţaţi că urmează să sosească o delegaţie formată din zeci de specialişti şi membri OSCE. Această anomalie este evidenţiată şi de liderul separatiştilor pro-ruşi care controlează zona catastrofei, Aleksandr Borodai: ”Kievul face totul pentru ca experţii să nu ajungă şi, ca din întâmplare, luptele au început în oraş”.

Pe de altă parte, separatiştii pro-ruşi anunţă că 282 de cadavre ar fi fost recuperate. Potrivit lui Borodai, o echipă de experţi medico-legali olandezi se află în oraşul Torez, după ce observatori din cadrul OSCE se află de vineri la locul prăbuşirii avionului. Cu faţa acoperită de măşti, însoţiţi de reprezentanţi OSCE, anchetatorii respectivi au deschis cele cinci vagoane (varianta „un tren”) care ar fi fost refrigerate, dar care se pare că, de fapt, nu erau. Unii erau vizibil afectaţi de mirosul puternic de cadavre aflate în descompunere, inclusiv membri ai escortei de rebeli. Tot Borodai a declarat că va preda cutiile negre doar experţilor malaezieni în aviaţie, care au sosit în Ucraina şi urmează să ajungă în regiune, şi pune atacul armat pe seama acestei informaţii, titrează Russia Today. Potrivit mai multor surse, ofensiva ucraineană, anunţată şi de autorităţi, s-ar fi soldat cu patru morţi. Un jurnalist aflat la faţa locului relatează însă că a văzut mai multe corpuri sfârtecate în jurul gării.

Convorbirea telefonică între cei doi şefi rebeli înregistrată de serviciile de securitate ucrainene, ce arată că oamenii din subordinea celor doi lideri au doborât un avion civil, a fost autentificată de experți americani, a anunțat, duminică, Ambasada SUA la Kiev, într-un comunicat, relatează AFP. Potrivit acestui comunicat, înregistrarea a fost precedată de o conversație între şeful rebel Igor Bezler, un cetățean rus, și colonelul din serviciile secrete militare ruseşti Vasili Gheranin, ofițerul său de legătură, potrivit Kievului. "Tocmai am doborât un avion (...) Am plecat să îl căutăm şi să facem fotografii", a spus Bezler. Prezentând aceste elemente, şeful SBU Valentin Nalivaicenko a declarat că este vorba de conversaţii "ale unor ofiţeri din cadrul GRU (serviciul secret militar rusesc) interceptate şi transcrise în baza legii".

În continuare, familiile adânc lovite de pe întreg cuprinsul globului asistă neputincioase la toate aceste detalii macabre şi la menuetul diplomatic al marilor puteri, care se invită, prin declaraţii anoste şi penibile, una pe alta la dans, adică la acţiune. Nimeni nu face însă primul pas. Nici evidentele contradicţii din zona prăbuşirii avionului nu indignează pe nimeni. Un ton uşor ridicat al premierului Olandei şi al celui al Australiei nu va impresiona pe nimeni din Rusia sau Ucraina. Dacă o tragedie atât de evidentă, cu 298 de suflete transformate în cadavre distruse şi împrăştiate pe un câmp întreg, nu a impresionat pe nimeni, ce impact ar avea acele câteva vorbe? Cum este posibil ca, în faţa acestei crime împotriva umanităţii, marile organizaţii ce se laudă cu impactul acţiunilor lor la nivel mondial - NATO, ONU etc. - să nu mişte un deget? Cum este posibil ca cei câţiva separatişti (sau ucraineni, potrivit celor mai recente informaţii), nişte oameni abrutizaţi, care scormoneau, până mai ieri, în cadavre, să-i sperie atât de tare pe deţinătorii puterii actuale, la toate nivelurile? Cum este posibil să asistăm neputincioşi la o atare răsturnare de situaţie, în care nişte ţărani înarmaţi din Doneţk fac legea care a îngenuncheat întreaga planetă? Cum este posibil ca o singură regiune să pună cu botul pe labe toate marile puteri, puternic lovite în această crimă împotriva umanităţii?

Ce fac marile puteri în faţa acestei evidente manipulări a informaţiilor? Ce acţiuni au întreprins măcar pentru a repatria bucăţile desperecheate de corpuri, pe care familiile distruse de durere le aşteaptă acasă? Absolut nimic!

Ce fac cei doi lideri direct implicaţi în această tragedie? Ce au făcut din prima clipă: îşi aruncă pisica, sub formă de responsabilitate, peste gardul din cele două ţări, Doneţk. Liderul Ucrainei, Petro Poroşenko, a decretat încetarea unilaterală a ostilităţilor în zona în care s-a prăbuşit avionul, pe o rază de 40 km, arată Interfax Ucraina, care omite să spună că, ieri, ucrainenii trăgeau de zor şi mărşăluiau cu tancurile prin Doneţk. Vladimir Putin a dat asigurări ieri că Rusia va face tot posibilul pentru a favoriza o reglementare negociată a conflictului şi a cerut un acces securizat pentru experţii internaţionali la locul catastrofei. În opinia sa, ”catastrofa cu siguranţă nu s-ar fi produs dacă luptele nu s-ar fi reluat la 28 iunie, după decizia Kievului de a pune capăt armistiţiului”. Ministerul rus al Apărării contraatacă şi acuză direct Ucraina că a doborât avionul Malaysia Airlines. Armata rusă ar fi detectat un avion de luptă ucrainean SU-25 în apropiere de aparatul MH17 Boeing, iar Moscova cere Kievului să explice de ce avionul militar urmărea avionul comercial. Într-o conferinţă de presă, oficialii ruşi au arătat şi că un satelit american survola Ucraina la momentul prăbuşirii avionului.

ATENȚIE LA FACEBOOK! Numele şi fotografiile victimelor avionului prăbuşit în Ucraina sunt exploatate de escroci, care creează pagini false pe Facebook, în onoarea acestora, pentru a direcţiona traficul online către alte site-uri, informează ”Daily Mail”. Facebook a închis paginile respective, dar site-ul extern goalshighlights.com rămâne activ. Acesta a fost înregistrat în Bucureşti, în 2010, iar Furnizorul Serviciilor Internet (ISP) a fost localizat în Olanda. Paginile de Facebook create în ziua catastrofei le cereau utilizatorilor să acceseze un link către un site care ar prezenta imagini de la prăbuşirea avionului Boeing al Malaysia Airlines. ”Camerele video au surprins momentul prăbuşirii avionului MH17 în Ucraina. Urmăriţi înregistrarea video aici”, preciza link-ul respectiv. Ken Gamble, preşedintele filialei australiene a Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Criminalităţii Cibernetice, a declarat că pare ca site-ul să fi fost spart pentru a duce către site-uri pentru adulţi sau către altele care vând droguri. El a adăugat că site-urile spre care ducea goalshighlights.com conţineau fişiere virusate, care infectează calculatorul, după ce sunt accesate. Gamble a precizat că escrocii se folosesc adesea de dezastre precum cel din Ucraina pentru a creşte traficul altor site-uri sau pentru... scopuri mai sinistre. Înainte ca Facebook să închidă paginile false, unii utilizatori şi-au exprimat furia faţă de aceste acţiuni, însă alţii nu şi-au dat seama că paginile erau o înşelătorie şi chiar au postat mesaje emoţionante.

PUTIN RISCĂ IZOLAREA Rusia riscă să se confrunte cu o izolare crescândă după catastrofa avionului malaezian, în condiţiile în care opinia publică occidentală se mobilizează împotriva preşedintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, ar putea fi ţinta criticilor şi în plan intern, consideră unii experţi. Prăbuşirea avionului a provocat indignare în lumea întreagă, iar SUA i-au acuzat direct pe rebelii pro-ruşi pentru această tragedie. Rusia a respins acuzaţiile oficialilor americani, subliniind că SUA au tras concluzii înainte de începerea anchetei privind catastrofa aviatică din Ucraina. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat, sâmbătă, că ”Rusia este victima unui război al dezinformării”. În afară de responsabilitatea uneia dintre cele două părţi în catastrofa aviatică din Ucraina, analiştii consideră că divergenţele dintre Rusia şi Occident vor lua amploare iar Rusia ar putea fi izolată asemenea Iranului. Pe de altă parte, dacă ancheta va confirma responsabilitatea Moscovei în catastrofa aviatică din Ucraina, Vladimir Putin riscă să se confrunte cu un val de critici şi pe plan intern, ceea ce va reprezenta o lovitură pentru popularitatea sa, aflată în acest moment la cel mai ridicat nivel. ”Moartea celor 298 de persoane în tragedia aviatică din estul Ucrainei riscă să fie începutul sfârşitului pentru preşedintele rus”, afirmă jurnalistul de opoziţie Ivan Iakovina, pe site-ul de ştiri Novîie Vremia. Unii analişti au făcut chiar o paralelă cu regimul fostului preşedinte libian Muammar Gaddafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, în 1988, provocând moartea a 270 de persoane. ”Desigur, Rusia nu este Libia”, afirmă jurnalistul Maksim Samurukov, într-un editorial publicat în cotidianul Slon.ru. El consideră că o izolare totală va fi greu de impus Moscovei, în condiţiile în care Rusia este membru permament în Consiliul de Securitate al ONU şi are numeroşi aliaţi în Asia şi în America de Sud.

Pe lângă disputele privind desfăşurarea anchetei, experţii consideră că tragedia aviatică a afectat deja imaginea Rusiei în străinătate. Premierul australian, Tony Abbot, a sugerat, sâmbătă, că preşedintele rus ar putea să nu mai fie invitat la summitul G20 organizat în Australia, în noiembrie, dacă nu va coopera pentru a asigura buna desfăşurare a anchetei privind prăbuşirea avionului Malaysia Airlines. Participarea Rusiei la summitul G8 a fost deja suspendată în urma anexării Crimeei în martie, iar summitul care urma să fie organizat după Jocurile Olimpice de la Soci, la începutul lunii iunie, a fost anulat. Potrivit experţilor, liderii europeni, până acum divizaţi în privinţa poziţiei faţă de Rusiei, ar putea urma atitudinea Washingtonului în ceea ce priveşte consolidarea sancţiunilor. Iar potrivit presei ruse independente, oligarhii ruși se tem de sancțiunile Occidentului.



12