Adevărul din spatele summitului ASEAN: Cine pierde și cine câștigă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adevărul din spatele summitului ASEAN: Cine pierde și cine câștigă

Eveniment 21 Noiembrie 2014 / 00:00 542 accesări

Recentul summit economic ASEAN desfășurat la Beijing a fost anunțat drept un mare succes, în special în domeniul... climei, întrucât președintele SUA, Barack Obama, și omologul său chinez, Xi Jinping, au uimit pe toată lumea, anunțând un acord pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Jurnalistul american Patrick Smith, fostul redactor-șef al subredacției din Hong Kong a publicației ”The International Herald Tribune”, dar și autorul cărții “Time No Longer: Americans After the American Century”, explică, într-un amplu comentariu, dedesubturile acestui summit de succes. În contextul geopolitic actual, dar și economic, practic, la Beijing, când doi se certau, adică Obama și Putin, din cauza Ucrainei, alte națiuni câștigau. Președintele SUA, erijându-se în protectorul zonei asiatice, conform ultimelor sale preocupări de politică externă, a încercat o izolare a Chinei, pentru ca acesteia să îi fie zădărnicite planurile de funcționare a unei noi instituții bancare destinate exclusiv pieței asiatice, în detrimentul Băncii Mondiale și SUA. În acest timp, însă, China și-a văzut liniștită de treabă, încheind un acord istoric cu Rusia în domeniul gazelor. Și pe acest plan, SUA s-au văzut învinse, întrucât, din cauza crizei din Ucraina, Rusia nu se mai află pe lista favoriților Washingtonului. Nici anunțata reducere a prețului barilului de petrol la 80 de dolari nu pare să funcționeze încât să ducă Rusia în colaps economic, de vreme ce Putin a încheiat cu Xi Jinping un acord atât de valoros cu privire la livrarea gazelor. Editorialistul citat atrage atenția că vremea de glorie a SUA a cam apus și alte națiuni își fac simțită prezența pe plan economic. Redăm materialul semnat de Patrick Smith:

"Situația politică internațională pare să se complice pe toate planurile. În Ucraina, lucrurile se înrăutățesc din nou atât pe plan militar, cât și financiar. Un an de instabilitate politică și lupte crâncene și-a lăsat amprenta asupra economiei acestei țări, într-un mod aproape ireparabil. Chiar dacă interesul marii coaliții occidentale care a sărit în ajutorul Ucrainei nu este deocamdată de a detalia acest subiect, Ucraina este în pragul unui colaps economic. Și mai departe în est, piețele financiare anunță că declinul rublei rusești a dus și Federația Rusă în pragul unui colaps economic, așadar, ambele țări de pe cele două părți ale baricadelor suferă economic la fel, deși din motive diferite. Prețul barilului de petrol este acum sub 80 de dolari. În SUA, un rezervor de benzină costă acum cu 20 de dolari mai puțin decât în urmă cu un an. Motivul acestei ieftiniri subite și consistente a barilului de petrol nu este însă explicat de oficiali. Totuși, o anumită parte a presei a mers pe urmele principalilor autori ai acestei măsuri benefice pentru populație.

Obama a fost la Beijing, săptămâna trecută, cu ocazia summitului ASEAN, unde a avut o întrevedere fructuoasă cu liderul chinez, Xi Jinping, dar și cu președintele rus, Vladimir Putin. Tot în capitala Chinei, Obama a avut o serie de întrevederi și cu alți lideri asiatici, pentru un acord comercial al cărui scop principal ar fi izolarea țării-gazdă a reuniunii, China, pe piața financiară, după ce aceasta a lansat o instituție bancară destinată în exclusivitate pieței asiatice, în încercarea de a rivaliza cu Banca de Dezvoltare a Asiei, parte a Băncii Mondiale, care... face treaba bancherilor occidentali pe piețele asiatice. Opunându-se total ideii ca asiaticii să se ajute ei înșiși să prospere, fără ajutorul american, Washingtonul a încercat să împiedice acest lucru cu orice preț. Când avionul lui Obama ateriza la Beijing, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură avea deja un capital de 50 de miliarde de dolari și 20 de membri și încă și mai mulți pe punctul de a se alătura. La rândul său, Xi Jinping a avut și el o întrevedere fructuoasă, dar cu Putin. În urma întrevederii, Rusia va furniza Chinei toată cantitatea de gaze de care are nevoie și, pe termen lung, ar putea elimina competitorii americani și de pe alte piețe din Pacific, până nu demult cheia succesului politicii economice promovate de Washington.

Lupta SUA de a distruge economic Rusia a început încă de la semnarea armistițiului din 5 septembrie, când Germania a cules laurii reușitei acordului de încetare a focului dintre Ucraina și rebelii din est, SUA preferând să își mențină deschise ostilitățile cu Rusia. Dar exact atunci, John Kerry, secretarul american de stat, a efectuat o vizită la Jeddah, ca să se întâlnească cu regele saudit Abdullah, la reședința sa de vară, aparent pentru a pune lucrurile la punct în lupta comună împotriva teroriștilor din Stat Islamic. Dar vizita nu a avut doar acest scop. Celălalt interes ascuns al vizitei era intenția SUA de a ruina economic Rusia. Pentru a face asta, Kerry le-a spus saudiților să crească producția de petrol și să scadă prețul! Costul producerii unui baril de petrol pentru saudiți este sub 30 de dolari, în timp ce, în Rusia, costul se ridică la 105 dolari. La scurt timp după vizita lui Kerry, saudiții au început să crească producția de petrol la peste 100.000 de barili, pentru ca săptămâna trecută să scadă prețul barilului de petrol la 78 de dolari. Această măsură în prag de iarnă a subminat practic economiile altor state producătoare de petrol, ca Irak, Nigeria, Venezuela sau Libia, vizând însă și economia rusă. Un analist din Hong Kong pentru Royal Bank of Scotland, Roland Hinterkoerner, a explicat situația financiară în nou-creata criză din Ucraina. Rusia este în pragul colapsului, cu o rublă în prăbușire, iar în Ucraina, moneda națională, hrivna, s-a devalorizat de la 8 hrivne / un dolar în 2013 la 16 hrivne / un dolar, acum. Situația este cu atât mai disperată cu cât occidentalii nu vor să recunoască adevărata criză cu care se confruntă Ucraina. Țara îi datorează Rusiei 1,6 miliarde de dolari pentru gaze, până la finele acestui an, iar apoi va plăti 700 de milioane de dolari pe lună pentru gazele de anul viitor. Această situație economică deplorabilă este contabilizată, de fapt, în contul statelor occidentale care susțin Ucraina pe parcursul ei democratic. Asociația producătorilor de automobile din Ucraina este și ea în colaps, cu vânzările de mașini în scădere cu 65% anul acesta, la o populație de 46 de milioane de locuitori. Primul producător auto al țării, Saporisky Awtomobilebudiwny Sawod, a produs 1.007 vehicule, la un număr de 21.000 de angajați. Realitatea este asta: tot ce s-a dorit pentru binele poporului ucrainean și s-a obținut printr-o continuă vărsare de sânge se limitează, până la urmă, la colapsul economic actual.

Susținerea SUA pentru Ucraina este o carte proastă, s-a dovedit necâștigătoare. Chiar și vizita lui Kerry în Oman, unde s-a dus să discute despre negocierile privind dosarul nuclear iranian, nu este departe de un rezultat la fel de nespectaculos. Rusia pare să aibă rolul central în rezolvarea crizei nucleare iraniene, nu SUA. Rusia se oferă să îmbogățească uraniu pentru Iran, pentru ca acesta să îl utilizeze în scopuri pașnice în centralele sale construite tot cu ajutor rusesc. Deja se pare că SUA au mizat doar pe cărți necâștigătoare în ultima vreme. În dosarul iranian, Rusia câștigă, în cel ucrainean, efortul economic necesar redresării economice a Ucrainei este halucinant de mare și, revenind la summitul ASEAN de la Beijing, ambiția SUA de a menține influența Băncii Mondiale pe piața asiatică prin izolarea Chinei și nou-înființatei sale bănci s-a soldat cu... un contract de miliarde încheiat între Rusia și China. În aceste condiții, politica externă a președintelui Obama mai are nevoie de ceva retușuri".



12