Producătorul german de echipament sportiv Adidas a anunțat că va pune capăt, la sfârșitul acestui an, parteneriatului cu Federația Internațională de Atletism (IAAF), înțelegerea fiind inițial stabilită până în 2019. „Cele două părți au decis prin consens mutual să pună capăt parteneriatului dintre ele la sfârșitul anului 2016. Vrem să mulțumim IAAF pentru cooperarea sa fructuoasă și profesionistă și îi dorim cel mai bun viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Adidas, Oliver Brueggen.
Această decizie intervine într-un context tulbure pentru IAAF, zguduită de scandaluri de dopaj și corupție. Semnat în 2008, contractul ar fi trebuit să dureze 11 ani și făcea din firma de echipament germană un partener oficial al IAAF. Ruperea precipitată a contractului este o lovitură dură pentru IAAF! În total, suma acestui parteneriat era estimată la 33 milioane de dolari (31 milioane de euro). Unele surse au evocat sume mai importante, de ordinul a 8 milioane de dolari pe an (7,5 milioane euro). Adidas prevenise deja IAAF încă din ianuarie privind dorința sa de a pune capăt acestui parteneriat, pe fondul scandalului de corupție.
IAAF ÎNFIINȚEAZĂ O INSTANȚĂ INDEPENDENTĂ PENTRU PROBLEME DE DOPAJ ȘI DE CORUPȚIE
Congresul Extraordinar al IAAF a adoptat sâmbătă, la Monaco, un pachet de reforme ce cuprinde în special crearea unei instanțe independente însărcinate cu probleme de dopaj și de corupție. Aceste reforme intervin în momentul în care IAAF este afectată de mai multe luni de afaceri de dopaj și de corupție care au dus la suspendarea Rusiei din toate competițiile, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, și anchetarea fostului președinte al IAAF, Lamine Diack, pentru corupție și spălare de bani în formă agravată.
Noua entitate independentă se va ocupa de toate problemele de dopaj și de alte chestiuni de integritate. Ea va avea responsabilitatea de a realiza teste, anchete și de a promulga rezultate pentru toți atleții de nivel internațional și pentru staff-ul lor personal. Celelalte măsuri votate de 180 de federații naționale cuprind inclusiv o limitare a mandatelor președintelui la 12 ani și paritatea între bărbați și femei.