Adio grăsime abdominală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adio grăsime abdominală!

Monden 01 Aprilie 2013 / 00:00 704 accesări

Sindromul metabolic este numele dat unui şir de factori de risc ce predispun la afecţiuni cardiace, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2 şi care afectează o treime dintre americani. Cercetătorii au descoperit un aliment care scade riscul de sindrom metabolic, prin reducerea grăsimii abdominale: uleiul de rapiţă.

Oamenii de ştiinţă canadieni şi americani au arătat că folosirea uleiului de rapiţă în prepararea alimentelor poate duce la reducerea ţesutului adipos de pe abdomen. Testul clinic a fost realizat pe 121 de participanţi care prezentau factori de risc pentru sindromul metabolic, printre care se numără un nivel mare al grăsimii abdominale, un nivel mare al trigliceridelor din sânge, un nivel scăzut al colesterolului HDL, hipertensiune şi hiperglicemie. Participanţii au urmat o dietă de 2.000 de calorii, timp de patru săptămâni şi au consumat zilnic 40 de grame din unul din următoarele cinci uleiuri: ulei de rapiţă, ulei de rapiţă bogat în acid oleic, ulei de şofrănel şi in, ulei de şofrănel şi porumb şi ulei de rapiţă bogat în acid oleic şi îmbogăţit cu acizi graşi omega-3. Rezultatele au arătat că participanţii care au consumat ulei de rapiţă sau ulei de rapiţă bogat în acid oleic, timp de patru săptămâni, au înregistrat o reducere a grăsimii abdominale cu 1,6% mai mult decât cei care consumaseră ulei de in cu şofrănel. Uleiul de porumb cu şofrănel şi cel îmbogăţit cu omega-3 nu au avut niciun efect asupra grăsimii abdominale.

BENEFICIU PENTRU INIMĂ Uleiul de rapiţă este bogat în grăsimi mononesaturate, care pot reduce nivelul colesterolului ”rău”. Uleiul de şofrănel cu in şi cel de şofrănel cu porumb conţin niveluri scăzute de grăsimi mononesaturate. Cercetătorii au concluzionat că uleiul de rapiţă ar putea reprezenta o metodă simplă prin care să se reducă nivelul grăsimii abdominale şi riscul de a suferi de sindrom metabolic. Cu toate acestea, metoda recomandată pentru a reduce acest risc este menţinerea unei diete sănătoase şi practicarea regulată a sportului. Grăsimile mononesaturate se mai găsesc în cantităţi mari în uleiul de măsline, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide şi în multe nuci şi seminţe. Toate acestea ar putea reduce, la rândul lor, grăsimea abdominală şi riscul de sindrom metabolic. Mai multe cercetări au arătat că dieta mediteraneană, bogată în grăsimi mononesaturate, prezintă numeroase beneficii pentru inimă, sănătate şi longevitate.



12