Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi a fost publicat, la începutul acestei săptămîni, în Monitorul Oficial al României nr. 651 şi va intra în vigoare începînd de astăzi. Toate societăţile comerciale din unităţile de învăţămînt au obligaţia de a respecta prevederile acestui ordin. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) susţin că actul normativ conţine exemple de alimente “nerecomandate” şi nu o listă exhaustivă a acestora. Scopul urmărit de MSP este acela de a crea un comportament alimentar sănătos, pornindu-se de la premiza că, pe parcursul programului şcolar (4 - 6 ore pe zi), necesităţile copilului sînt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maximum 10% din valoarea calorica zilnica, adică 300 Kcal. MSP subliniază faptul că procesul de orientare către o alimentaţie sanatoasa nu poate fi realizat exclusiv prin interzicerea comercializării anumitor alimente în incinta şcolilor. Acest proces necesită o viziune integrativă, pe termen lung, prin efortul susţinut al tuturor celor care sînt implicaţi în educarea şi creşterea copiilor. În lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sînt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare. Sînt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele şi citricele) sau cele neetichetate.