Adio mortului din salonul de spital!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În sfârşit... Alături de pământeni

Adio mortului din salonul de spital!

Eveniment 17 Iunie 2011 / 00:00 1970 accesări

Adio mortului din salonul de spital – aşa se poate caracteriza propunerea legislativă care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), care vine să „salveze” din punct de vedere psihic supravieţuitorii din spitalele din România. Propunerea este salutată de toţi managerii de spitale, de personalul medical în general, şi nu în ultimul rând de bolnavi. Ce-i drept, vechiul ordin al MS era de-a dreptul macabru. În acesta se preciza clar că, după constatarea decesului, cadavrul trebuie păstrat timp de două ore în secţia respectivă. Şi cum aproape niciun spital din România nu avea, pe fiecare secţie în parte, amenajată o cameră specială doar pentru aşa ceva, pacienţii care pierdeau lupta cu viaţa stăteau alături de cei care încă luptau.

Deşi mediul ambiental este o regulă de bază pentru ca suferinţa unui pacient să fie scurtată/alinată, specialiştii au ignorat ani la rând faptul că mulţi dintre bolnavi au fost protagonişti în „filme” de groază. Şi vorbim mai ales despre secţiile unde mortalitatea este crescută, prin specificul afecţiunilor. Că era vorba despre pacienţi aflaţi în faze terminale sau pacienţi care tocmai au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale, regula a fost una... legală: „cu cadavrul, vecin de pat”. „Aşa sunt regulile de la Minister. Nu le facem noi. Mortul trebuie să stea în patul lui două ore. Îi aprindem şi lumânarea, că doar era creştin”, asta spunea, nu cu mult timp în urmă, o infirmieră a unui spital bucureştean. O femeie de 73 de ani care se lupta cu o boală incurabilă n-a mai rezistat aşa că, după manevrele de resuscitare efectuate timp de peste 40 de minute, în prezenţa tuturor celorlalţi pacienţi, femeia a murit. Pacienta a fost dezbrăcată acolo de către infirmiere şi pusă într-un sac negru, lăsându-i afară doar capul. Bineînţeles, cu lumânarea aferentă. Exemplele de coşmar pot continua.

CADAVRE ÎN BĂI, CADAVRE PE HOLURI, CADAVRE PE UNDE SE PUTEA, CONDIŢIA ERA ACEEAŞI, DE A NU PĂRĂSI SECŢIA TIMP DE DOUĂ ORE!

ÎN SFÂRŞIT... În sfârşit, cineva s-a trezit în favoarea pământenilor. Un proiect de Hotărâre de Guvern este postat pe site-ul MS. Este vorba despre Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 451/2004. Aici se specifică faptul că toate cadavrele trebuie păstrate în camere special amenajate. „Este o propunere binevenită, este o iniţiativă foarte bună. Nu se putea aşa ceva”, spune managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână. Cea mai mare unitate sanitară din judeţ – SCJU – potrivit managerului, are o asemenea cameră, odată cu modernizarea prosecturii. „În spaţiul unde funcţionează noua morgă avem o asemenea cameră cerută în normele metodologice ale MS”, a mai declarat managerul dr. Căpăţână.



12