Adio, petreceri și renovări zgomotoase! (Sau... nu?)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Păzea! Polițiștii ar putea avea jucării anti-poluare fonică!

Adio, petreceri și renovări zgomotoase! (Sau... nu?)

Eveniment 24 Septembrie 2017 / 17:37 2400 accesări

Cine nu a avut măcar un vecin gălăgios căruia să-i ardă de petreceri sau de renovări noaptea? Se pare că și parlamentarii s-au lovit de acest tip de locatari, așa că au pregătit un proiect de lege prin care să le vină de hac. Aleșii vor să doteze Poliția cu aparate de măsurat nivelul zgomotului, astfel încât echipajele de intervenții să îi poată sancționa pe gălăgioși în baza unor date incontestabile. Culmea, polițiștii nu sunt încântați de idee. Și chiar dacă le-ar surâde, e greu de crezut că o asemenea măsură ar putea fi aplicată în viitorul apropiat.

Dacă locuiți la bloc, este imposibil să nu fi avut cel puțin un vecin petrecăreț sau din cale-afară de muncitor, chiar când ți-e lumea mai dragă. Iar pentru acest gen de locatari, anunțurile afișate la avizierul scării, în care sunt scrise cu litere de-o șchioapă orele de liniște, reprezintă doar o regulă ce trebuie încălcată. Sau poate că nu pricep noțiunea de „liniște”. Oricum ar fi, gălăgioșii scapă, de cele mai multe ori, nepedepsiți, în condițiile în care măsurile care pot fi luate împotriva lor sunt apă de ploaie. În prezent, chiar dacă polițiștii sunt solicitați să intervină în cazul în care nivelul de zgomot e prea mare, adică peste 30 de decibeli în orele de liniște și 35 de decibeli în restul timpului, ei nu prea au ce să facă în afară de emiterea unui avertisment. Asta pentru că echipajele de poliție nu sunt dotate cu aparate de măsurat intensitatea zgomotului, așa că nu pot dovedi cu date fără echivoc încălcarea legii. Însă această problemă s-ar putea rezolva curând.

POLIȚIA AR PUTEA FI DOTATĂ CU SONOMETRE. AR PUTEA!

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, poliţiştii vor fi dotaţi cu un aparat special care să măsoare nivelul de zgomot din casele celor care au făcut reclamaţia. Ce depăşeşte 35 de decibeli se încheie cu amendă. Documentul precizează că, între orele 23.00 şi 7.00, precum și după-amiaza, între 14.00 şi 16.00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Dacă măsurătorile demonstrează că un locatar a făcut prea mult zgomot, va fi amendat cu până la 1.500 de lei. „Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la ușă”, a explicat unul dintre semnatarii proiectului, deputatul USR Matei Dobrovie, citat de Digi 24.

DE CE NU SE POATE APLICA MĂSURA?

Chiar dacă, în teorie, această lege ar ușura puțin activitatea polițiștilor, care ar avea la îndemână un instrument ce i-ar ajuta să îi sancționeze pe gălăgioși fără a exista riscul ca amenda să fie anulată, oamenii legii nu par foarte încântați de idee. Preşedintele Sindicatului Agenţilor de Poliţie, Constantin Mandache, a declarat, pentru Digi 24, că măsura propusă de parlamentari, de a-i dota pe polițiști cu aparate de măsurat zgomotul, i-ar împovăra. „Să mai cărăm şi aparatul de măsurat decibeli pe lângă multe altele care le avem, că poliţistul este ca o moaşă comunală, face de toate”, a declarat Mandache. Chiar dacă, cine știe prin ce minune, parlamentarii se vor mișca „mai cu talent” și vor adopta legea repede, cel mai probabil va dura mult timp până când va putea fi aplicată. Asta pentru că, la fel ca alte acte normative de acest gen, va avea nevoie de norme metodologice care, în dulcele spirit românesc, vor fi elaborate și adoptate cu mare greutate. Și chiar dacă nu asta ar fi problema, orice nouă dotare a unei instituții publice înseamnă o nouă procedură de achiziții. Și, cu siguranță, procedura va fi blocată timp de câteva luni sau chiar ani din cauza contestațiilor, apelurilor, proceselor și celorlalte veșnice probleme.



12