Adio tacâmuri şi farfurii din plastic! De când se interzic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adio tacâmuri şi farfurii din plastic! De când se interzic

Social 28 Martie 2019 / 16:35 3838 accesări

Eurodeputații au aprobat miercuri interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie. Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE.

Astfel, următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021: tacâmuri din plastic de unică folosinţă (furculiţe, linguri, linguriţe, beţişoare, cuţite); farfurii din plastic de unică folosintă; paie din plastic; beţişoare de urechi din plastic; Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030. Mai mult, textul consolidează principiul „poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.

„Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro - costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic. Acest lucru este esențial pentru planetă”, a declarat raportorulFrédérique Ries(ALDE, Belgia).

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marile sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

Taguri articol


12