Procedurile de autorizare a aditivilor alimentari în statele Uniunii Europene (UE) vor fi simplificate, astfel încît aceştia nu vor mai fi folosiţi în produsele neprocesate, în timp ce îndulcitorii vor fi interzişi în alimentele destinate nou-născuţilor şi copiilor. Pe de altă parte, antioxidanţii şi gelatinele vor fi folosite doar dacă sînt sigure pentru sănătatea umană, există o necesitate tehnologică privind utilizarea lor şi nu induc în eroare consumatorii privind caracteristicile produsului alimentar. "Întăritorii de arome ar trebui să fie utilizaţi doar dacă nu se poate obţine efectul dorit prin utilizarea condimentelor. Pe etichete trebuie menţionat dacă un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic, pentru cei care suferă de alergii", au stabilit deputaţii europeni, în amendamentele aduse rapoartelor. Parlamentarii au subliniat faptul că aditivii nu trebuie să dea o falsă impresie în ceea ce priveşte prospeţimea produsului şi că ar trebui analizat efectul aromelor asupra unor grupuri vulnerabile de consumatori, cum ar fi copiii. Comisia Europeană este instituţia care va gestiona lista cu produsele aprobate, ce vor constitui subiect al unor analize de risc din partea Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară. Industria alimentară utilizează multe arome naturale şi artificiale (circa 2.600), fiind folosite pentru obţinerea pîinii sau a unor tipuri de brînză, în vederea îmbunătăţirea valorii nutriţionale. Aditivii alimentari sînt substanţe care nu se consumă de regulă ca aliment de sine stătător, ci se adaugă în mod deliberat în alimente, în scopuri tehnologice.