Cel considerat ”mâna dreaptă” a liderului Statului Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis joi, în urma unui raid aerian al armatei irakiene în nordul ţării, a anunţat şeful Statului Major, generalul Babaker Zebari. Avioane militare irakiene au desfăşurat, joi, o operaţiune care s-a soldat cu moartea celui care a fost “mâna dreaptăˮ a lui Abu Bakr al-Baghdadi, cunoscut sub numele de Abu Hajr al-Souri”, a declarat generalul Zebari, adăugând că atacurile în provincia Ninive au fost lansate în baza unor informaţii precise şi că ţinta a fost atinsă. Nicio confirmare asupra morţii acestui lider jihadist nu a putut fi obţinută din partea unei surse independente, în contextul în care sectorul unde fusese efectuat atacul, situat între Mosul, capitala provinciei Ninive, şi Tal Afar, nu este controlat de armata irakiană.
De la începutul ofensivei insurgenţilor sunniţi, pe 9 iunie, Statul Islamic, care controlează mai multe regiuni siriene, a ocupat numeroase teritorii în Irak. Liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat, la sfârşitul lui iunie, un califat în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria. Armata irakiană, care a suferit mai multe înfrângeri de la începutul ofensivei SI, a înregistrat, în ultimele zile, succese în luptele cu jihadiştii. ”Statele membre NATO condamnă unanim actele barbare şi josnice ale grupării Statul Islamic”, a declarat, vineri, premierul britanic, David Cameron, la deschiderea celei de-a doua zile a summitului Alianţei Nord-Atlantice, la Newport, în Ţara Galilor. ”Ameninţările acestor terorişti nu vor face decât să sporească determinarea noastră de a ne apăra valorile şi de a învinge gruparea Statul Islamic”, a adăugat Cameron. Washingtonul încearcă să construiască o coaliţie împotriva grupării. Londra nu exclude participarea la raiduri aeriene americane în Irak, în condiţiile în care un cetăţean britanic luat ostatic de gruparea jihadistă este ameninţat cu execuţia. Organizaţia teroristă Statul Islamic, responsabilă de numeroase atrocităţi în Siria şi Irak, a revendicat recent decapitarea a doi jurnalişti americani.
Aproximativ zece cetăţeni americani luptă alături de insurgenţii islamişti din gruparea sunnită Statul Islamic, a anunţat, joi, Pentagonul. ”Noi estimăm la aproximativ 100 numărul cetăţenilor americani care luptă în prezent în Siria, dar nu ştim exact căror grupări aparţin. Credem că zece americani fac parte din SI”, a declarat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. SUA şi-au exprimat public, la cel mai înalt nivel, neliniştile cu privire la riscurile pe care le reprezintă islamiştii occidentali, în special când revin în ţările lor. Preşedintele Barack Obama urmează să conducă, la sfârşitul lunii septembrie, o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării pe care o reprezintă islamiştii străini în Siria şi în Irak.