Adly Mansour este preşedinte interimar al Egiptului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Democraţie... forţată

Adly Mansour este preşedinte interimar al Egiptului

Externe 05 Iulie 2013 / 00:00 448 accesări

Judecătorul Adly Mansour a depus, ieri, jurământul de preşedinte al Egiptului. Mansour, care mai devreme a depus jurământul şi ca preşedinte al Curţii Constituţionale Supreme, a fost învestit în funcţia de preşedinte interimar al naţiunii. Potrivit decretului emis de armată, Mansour va servi ca lider interimar al Egiptului până când un nou preşedinte va fi ales. Nu a fost încă stabilită o dată pentru scrutinul anticipat. Mansour a depus jurământul în calitate de preşedinte interimar al Egiptului, la nicio zi după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, care a venit în fruntea statului acum un an, în urma primelor alegeri democratice din această ţară. La un an de când a venit la putere, prin politica sa, Morsi a scos în stradă mii de egipteni, în cadrul unor ample manifestaţii antiguvernamentale, iar protestatarii i-au cerut demisia în repetate rânduri. După ce a refuzat să se conformeze ultimatumului dat de armată, care a cerut, între altele, declanşarea de alegeri anticipate, Morsi a fost arestat şi în prezent se află în custodia armatei.

Autorităţile din Egipt au emis, ieri, un mandat de arestare împotriva liderului mişcării Fraţii Musulmani, Mohamed Badie, şi a adjunctului acestuia, Khairat Al-Shater. Cei doi sunt acuzaţi că duminică au incitat la uciderea unor manifestanţi care protestau în faţa sediului mişcării din Mokattam, o localitate la sud de capitala Cairo.

APELUL UE Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a cerut tuturor părţilor în Egipt să revină rapid la procesul democratic, într-o declaraţie publicată miercuri la miezul nopţii. Şefa diplomaţiei europene a reiterat importanţa respectării depline a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a statului de drept, adăugând că autorităţile sunt responsabile pentru acest lucru. Catherine Ashton a cerut tuturor părţilor din Egipt să dea dovadă de reţinere maximă şi a condamnat cu fermitate toate actele de violenţă, făcând apel la forţele de securitate egiptene să facă tot posibilul pentru a proteja viaţa şi siguranţa cetăţenilor egipteni. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut reinstituirea rapidă a unui guvern civil în Egipt, în timp ce UE a solicitat să îi fie respectate drepturile fostului preşedinte Mohamed Morsi.

PRO ŞI CONTRA Mai multe state, inclusiv SUA, şi-au exprimat îngrijorarea după ce armata egipteană l-a demis pe preşedintele Morsi şi au recomandat Egiptului o revenire cât mai rapidă la procesul democratic. Preşedintele american, Barack Obama, care s-a declarat profund îngrijorat, la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, a îndemnat la organizarea cât mai rapidă în Egipt a alegerilor pentru un nou guvern civil. Marea Britanie a evitat să denumească evenimentul din Egipt drept lovitură de stat, făcând apel la calm, şi s-a pronunţat împotriva intervenţiei armate pentru schimbarea regimului politic. „Franţa speră că termenele vor fi stabilite în conformitate cu pacea civilă, pluralismul, libertăţile individuale şi realizările tranziţiei democratice, până când poporul egiptean va putea să-şi aleagă liber conducătorii şi viitorul”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. „Înlăturarea de la putere a preşedintelui Morsi de către armată constituie un eşec major pentru democraţie”, a declarat, ieri, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, îndemnând toate părţile să renunţe la violenţă. „Rusia îndeamnă toate forţele politice din Egipt să fie reţinute şi să rămână într-un cadru democratic”, a declarat ieri şi Ministerul rus de Externe.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a fost primul conducător de stat care l-a felicitat pe Mansour, liderul egiptean interimar, înainte chiar ca acesta să depună jurământul. Puterea din Siria, confruntată cu o rebeliune în cadrul căreia Fraţii Musulmani joacă un rol important, afirmă că „este o mare realizare căderea preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi”. În schimb, Turcia a calificat drept antidemocratică destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Morsi şi a făcut apel la eliberarea sa fără întârziere.



12