Administraţia Bush începe negocierile pentru amplasarea scutului antirachetă în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administraţia Bush începe negocierile pentru amplasarea scutului antirachetă în Europa

Externe 05 Mai 2007 / 00:00 608 accesări

Luna aceasta, administraţia Bush a anunţat că va iniţia negocierile pentru desfăşurarea scutului antirachetă în Europa de Est, în pofida obiecţiilor Rusiei şi a opoziţiei Congresului american, condus de democraţi. Preşedintele Bush a declarat că acest sistem are ca scop să protejeze Europa şi SUA de eventuale atacuri cu rachetă din partea Iranului, însă acest proiect a provocat nemulţumirea Rusiei, care califică iniţiativa drept o ameninţare pentru securitatea sa. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a efectuat, luna trecută, o vizită în Rusia, cu scopul de a-l convinge pe Putin că scutul antirachetă nu constituie o ameninţare strategică. Şeful Statului Major al Armatei ruse a declarat, vineri, că se teme că SUA ar putea amplasa rachete strategice cu rază lungă şi medie de acţiune în incinta bazelor unde vor fi instalate elemente ale scutului antirachetă.

În acest context, nouă localităţi din Cehia, situate în apropierea bazei militare de la Brdy, vor organiza referendumuri în privinţa proiectului american de amplasare a unei staţii radar în această locaţie. După localitatea Trokavec, din Boemia de Vest, oraşul Visky este a doua municipalitate care va sonda, azi, opinia locuitorilor în privinţa planurilor americane. “Oamenii se tem că staţia radar le va afecta starea sănătăţii”, a declarat primarul din Visky. Alte opt municipalităţi din regiune vor organiza referendumuri în următoarele săptămîni. Cehia va demara, luna aceasta, prima rundă de negocieri cu SUA privind posibila amplasare a staţiei radar la Brdy. Interceptoarele vor fi instalate pe teritoriul polonez.

În sprijinul necesităţii scutului antirachetă, un oficial american a declarat ieri că Iranul ar putea obţine, în următorii opt ani, o rachetă cu rază lungă de acţiune, care ar putea fi lansată asupra SUA sau Europei. Racheta ar putea fi furnizată de Coreea de Nord, care a livrat deja, în trecut, mai multe rachete balistice Iranului, potrivit lui John Rood, adjunctul secretarului de Stat pentru securitate internaţională şi neproliferare.

Taguri articol


12