Deviza electorală „Să trăiţi bine!” s-a transformat, pentru Alianţa DA, imediat după cîştigarea alegerilor, în „Să trăim bine!”. Acest fapt este dovedit de alocările bugetare din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, de-a lungul primului an de guvernare portocalie. Cifrele înregistrate anul trecut dezvăluie realitatea crudă a demagogiei portocaliilor, în condiţiile în care cele 130 de Hotărîri de Guvern (HG) prin care s-au alocat aceste fonduri au pompat masiv bani către localităţile controlate de administraţii locale de culoarea Coaliţiei de Guvernare, în timp ce locuitorii din celelalte unităţi administrative, care au votat să fie conduşi de reprezentanţi ai actualei opoziţii au fost lăsaţi de izbelişte. O analiză amănunţită a tuturor celor 130 de hotărîri emise anul trecut de Guvern a relevat alocarea a 1.382 de miliarde de lei către judeţele care sînt conduse de Alianţa DA, în timp ce opoziţia a beneficiat de doar 941 de miliarde, din care 281 miliarde au fost acordate, de fapt, direct către localităţi conduse de primari ai Alianţei. În lumina acestor informaţii, practic, portocaliii şi-au împărţit 71,49% din totalul sumelor alocate de Guvern din fondul de rezervă bugetară, în timp ce opoziţia a primit doar 28.37%. Şi asta în ciuda faptului că alegerile locale din 2004 au fost cîştigate detaşat de PSD, iar un număr mare de localităţi sînt gestionate de reprezentanţi ai PRM.
Pe acest fond, guvernanţii continuă să susţină că fac ceea ce trebuie, în timp ce, în pofida celor mai indulgente reguli democratice şi de bun simţ, au împărţit locuitorii României în două categorii: cei care au votat cu Alianţa şi cei care nu au votat-o. În baza acestui criteriu politic, portocaliii au trecut la discriminări crase împotriva tuturor celor care „au avut neruşinarea” să nu îi voteze. Concret, numai în judeţul Constanţa, unde peste 60% din populaţia unităţii administrative locuieşte în localităţi administrate de reprezentanţi ai opoziţiei, în anul 2005, mai mult de jumătate din sumele alocate de Guvern au fost distribuite direct localităţilor Alianţei. Sumele totale alocate de Guvern s-au ridicat la 210 miliarde, din care 113 miliarde au ajuns la portocalii.
Primarul liberal al Hârşovei se plînge din nou că nu are bani, deşi numai în acest an a primit de la Guvern aproape 40 de miliarde de lei
În ciuda faptului că fondurile de la bugetul statului sînt direcţionate către localităţile conduse de Alianţă, unii primari portocalii se plîng în permanenţă că nu le ajung banii şi încearcă să obţină fonduri suplimentare de la autorităţile judeţene conduse de reprezentanţi ai opoziţiei. La Constanţa, campionul acestei „strategii” este primarul liberal al oraşului Hîrşova, Ionel Chiriţă, care cere în permanenţă fonduri suplimentare de la Consiliul Judeţean Constanţa, pentru a-şi plăti facturile înregistrate de autoritatea locală pe care o reprezintă. Printr-un comunicat de presă remis ieri redacţiei „Telegraf”, Chiriţă anunţă că este în imposibilitatea de a asigura funcţionarea unităţilor şcolare din cauza lipsei de resurse financiare. „Vom încerca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Instituţia Prefectului să găsim soluţii pentru Evitarea suspendării activităţilor din unităţile şcolare şi pentru asigurarea continuităţii activităţii din Primăria Hârşova”, se menţionează în comunicatul semnat de Ionel Chiriţă. Ceea ce a uitat însă să spună primarul este faptul că numai anul acesta, spre exemplu, a primit aproape 40 de miliarde de lei de la Guvern, direct în vistieria locală a Hârşovei. Din toate aceste sume, 18,5 miliarde de lei au fost destinate numai pentru unităţile şcolare din Hârşova. Pe 13 septembrie 2006, Guvernul a alocat aceste sume pentru Hârşova prin HG 1262, defalcate astfel: Grupul Şcolar Agricol - 4,5 miliarde de lei, Grădiniţa cu Program Normal - 5 miliarde, Liceul „Ioan Cotovu” - 5 miliarde, Şcoala Generală 1 cu clasele I-VIII - 4 miliarde. În aceeaşi zi, Hârşova a primit alte 17 miliarde de lei, prin HG 1235/2006. Hârşova beneficiase, cu doar o lună în urmă, prin HG 1061.9 august, de alte 450 milioane lei.
Chiriţă s-a plîns şi anul trecut că îi lipsesc fondurile pentru oraş, deşi primise 10 miliarde de lei de la Guvern prin HG 1413/17.05.2005 şi alte 27,5 miliarde de lei prin HG 1636/14.12.2005. Oare primarul Chiriţă consideră că este normal ca judeţul să plătească numai cheltuielile oraşului Hârşova?