Administraţia Obama, acuzată de exagerarea riscurilor teroriste în scopuri politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administraţia Obama, acuzată de exagerarea riscurilor teroriste în scopuri politice

Externe 09 Octombrie 2010 / 00:00 424 accesări

Alerta antiteroristă lansată de administraţia Obama în legătură cu riscul unor atentate în Europa are motivaţii politice şi nu se bazează pe informaţii credibile, afirmă diplomaţi pakistanezi şi oficiali din cadrul serviciilor de securitate europene. Avertismentul american, care a condus la intensificarea măsurilor antiteroriste în ţări europene, a fost o încercare de justificare a multiplicării raidurilor aeriene americane pe teritoriul pakistanez, este de părere Wajid Shamsul Hasan, un diplomat pakistanez din Marea Britanie. Acesta sugerează că administraţia Obama a adus ca pretext creşterea ameninţării teroriste înaintea alegerilor parlamentare de jumătate de mandat. Potrivit diplomatului pakistanez, Barack Obama a reacţionat la presiuni pentru a demonstra că strategia sa în Afganistan şi suplimentarea efectivelor în această ţară sunt necesare. Respingând informaţiile privind comploturi coordonate ce ar viza Marea Britanie, Franţa şi Germania, oficiali din cadrul serviciilor de informaţii europene au arătat cu degetul spre Casa Albă. “A aduna împreună informaţiile privind presupuse comploturi teroriste este un nonsens”, afirmă un oficial european. O primă mişcare la Casa Albă este demisia consilierului lui Barack Obama pentru securitate naţională. Generalul James Jones, va renunţa la această funcţie, iar preşedintele american l-a desemnat pe adjunctul său, Tom Donilon, pentru a-l înlocui.

Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, dar şi Ayman al-Zawahiri, al doilea în ierarhia reţelei, vor sfârşi prin a fi capturaţi sau ucişi, în cadrul unei etape foarte importante, a declarat joi, pentru CNN, amiralul american Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme. În Pakistan, unde al-Qaida pregăteşte atentate în Europa, potrivit administraţiei de la Washington şi UE, au loc zilnic raiduri cu avioane americane fără pilot. Acestea vizează cadrele şi combatanţii reţelei lui Osama ben Laden, care se ascund în zonele tribale din nord-vest, la frontiera cu Afganistanul. Aceste zone au fost calificate de amiralul Mullen ca „epicentru al terorismului în lume”. Ca represalii la raidurile cu drone, luptătorii Taliban au atacat camioane de aprovizionare ale forţei NATO în Afganistan.

Războiul din Afganistan a intrat de joi în cel de-al zecelea an. Această tristă aniversare a scos în evidenţă că fonduri americane destinate plăţii unor agenţii private de securitate în Afganistan au fost descoperite în mâinile unor lideri militari şi rebeli Talibani, subminând astfel efortul de război şi alimentând corupţia. Potrivit unei anchete a Comisiei de Apărare din Senat, administraţia americană s-a arătat incapabilă să verifice procesul de angajare al firmelor private care lucrează pentru autorităţile americane în Afganistan, deşi contractele se ridică la miliarde de dolari, iar rezultatele sunt catastrofale. Raportul arată că societatea ArmorGroup, o filială a firmei britanice G4S, a făcut apel, în cadrul unui contract cu forţele aeriene americane, la lideri militari, inclusiv la susţinerea miliţiilor Taliban, pentru a recruta gărzi de securitate. În perioada în care acest contract a fost în vigoare, unul dintre liderii militari a fost ucis într-un raid militar americano-afgan, în timpul unei reuniuni a liderilor Taliban, ce avea loc la domiciliul său.

Comisia, care a analizat peste 125 de contracte de securitate încheiate de Pentagon în perioada 2007-2009, a descoperit deficienţe sistematice, inclusiv în verificarea de către companiile de securitate a calităţii antrenamentului primit de personalul lor înarmat. Raportul salută însă eforturile comandantului forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul David Petraeus, care a ordonat o reformă a subcontractelor, avertizând că lipsa unei supravegheri adecvate în cazul unor cheltuieli mari poate duce la intensificarea corupţiei şi a rebeliunii. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a recunoscut problema şi a subliniat că Pentagonul a îmbunătăţit procesul de monitorizare a contractelor încheiate cu societăţile private şi a creat echipe speciale care să aibă această sarcină a monitorizării. Guvernul afgan a condamnat rolul societăţilor de securitate private şi a interzis în această săptămână opt dintre ele, printre care şi societatea americană Xe, fostă Blackwater, implicată în mai multe scandaluri, în special vizând moartea a 14 până la 17 civili în Bagdad, în septembrie 2007. Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a semnat la 17 august un decret care ordonă interzicerea totală a firmelor care încheie subcontracte până la sfârşitul anului.



12