Administraţia Obama, cea mai periculoasă pentru presă din istoria SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administraţia Obama, cea mai periculoasă pentru presă din istoria SUA

Externe 29 Octombrie 2014 / 00:00 473 accesări

Administraţia Obama este acuzată de lipsă de transparenţă faţă de presă, de către mass-media americană, fiind denunţată nu doar ca mai restrictivă, ci şi ca mai periculoasă pentru presă decât orice altă administraţie americană din istorie, relatează ”Washington Post”. Potrivit publicaţiei, şefa Biroului de la Washington al ziarului ”USA Today”, Susan Page, a adăugat aceste critici celor formulate anterior, într-un seminar organizat sâmbătă de Asociaţia Corespondenţilor la Casa Albă (WHCA), referindu-se la investigaţiile Preşedinţiei asupra scurgerilor de informaţii şi la catalogarea de către aceasta a jurnalistului James Rosen, de la Fox News, drept un posibil ”co-conspirator” în încălcarea legii cu privire la spionaj (Espionage Act). Între alţii, fostul editor executiv de la ”New York Times” (NYT) Jill Abramson a subliniat anterior că ”aceasta este cea mai secretoasă Casă Albă în a cărei acoperire am fost implicat”, iar reporterul NYT James Risen a spus pur și simplu: ”eu cred că Obama urăşte presa”. De asemenea, Bob Schieffer de la CBS News a apreciat că ”această administraţie exercită un control mai mare decât cea a lui George W. Bush şi cea dinaintea acesteia”.

WHCA a convocat seminarul atât pentru a elabora strategii despre modul de a deschide alte căi către administraţia Obama - care se proclamă cea mai transparentă din istorie, cât şi pentru a compara poveşti care arată în multe privinţe că aceasta nu este ceea ce pretinde. Exprimarea acestor nemulţumiri, sâmbătă, a avut loc în contextul în care preşedintele Obama a primit-o, vineri, pe infirmiera Nina Pham din Texas, după încheierea perioadei de recuperare la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), în urma infectării cu Ebola. Casa Albă a anunţat că doar fotografi vor fi primiţi la eveniment, nu şi ziarişti sau cameramani. Potrivit preşedintei WHCA, Christi Parsons, Casa Albă a crescut numărul oportunităţilor pentru fotografi, în urma unui protest de anul trecut. ”Credem în valoarea transparenţei şi de aceea acţionăm pentru a oferi cât mai mult acces putem. Acestea fiind spuse, presa are responsabilitatea să facă presiune să obţină mai mult acces, iar dacă nu obţine, înseamnă că nu-şi face meseria”, a răspuns Eric Schultz, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

ANCHETA PRESEI 16 instituţii de presă au cerut, luni, transcrierea imediată a înregistrărilor video ale alimentării forţate a unui deţinut de la Guantanamo, pe care administraţia americană refuză să le publice, motivând că ar reprezenta ”un pericol la adresa securităţii naţionale”. O judecătoare federală de la Washington, Gladys Kessler, a dispus, la începutul lui octombrie, ca cele 28 de înregistrări video ale unor proceduri de hrănire cu sonde naso-gastrice, la închisoarea militară americană de la Guantanamo, să fie făcute publice, după care a aprobat cererea Guvernului de amânare cu 30 de zile a publicării, perioada aferentă unui eventual apel. ”Este dificil să-ţi imaginezi o descriere mai explicită a procedeului folosit decât cea din aceste înregistrări”, a declarat contraamiralul Kyle Cozad, comandantul Forţei Interarme de la Guantanamo. Ele surprind, de exemplu, inserarea şi retragerea sondelor naso-gastrice deţinutului sirian Abu Dhiab, membri ai personalului închisorii în timpul procedurii, încăperea în care aceasta se desfăşoară - imagini sensibile sau clasificate, în opinia sa. El apreciază că înregistrările video conţin semnificativ mai multe informaţii decât orice altă fotografie autorizată despre procesul de hrănire cu ajutorul unor sonde a greviştilor foamei de la închisoarea militară. ”A le face publice ar aduce atingere securităţii naţionale şi operaţionale, în lumina recentelor acţiuni militare ale SUA şi partenerilor lor internaţionali în Orientul Mijlociu, însoţite de noi ameninţări cu represalii din partea unor grupări ostile”, a adăugat comandantul.

Potrivit celor 16 instituţii de presă - care cer publicarea înregistrărilor video controversate în numele libertăţii constituţionale de a informa -, ”pentru Guvern nu este vorba despre protejarea securităţii naţionale, ci despre păstrarea secretului, pentru a scăpa de responsabilităţi. Nu există o ameninţare iminentă cu publicarea, care ar putea compromite securitatea naţională”. Ele cer Pentagonului să transcrie, în mod expeditiv, cele 11 ore de înregistrări video şi să desemneze porţiunile clasificate sau protejate, notând că totalitatea înregistrărilor video nu poate, în mod rezonabil, să fie decretată clasificată. Guvernul apreciază că trei tehnicieni de la Pentagon vor avea nevoie de cel puţin 25 de zile pentru a transcrie aceste înregistrări, să cenzureze şi să retragă anumite imagini cu feţe sau locuri. Contraamiralul Cozad se sprijină, de asemenea, pe declaraţii ale predecesorului său, Richard Butler, potrivit căruia dezvăluirea infrastructurilor de la Camp Delta, în care deţinuţii sunt legaţi, intubaţi şi hrăniţi cu forţa, ar permite adversarului să afle cum trăiesc deţinuţii, ceea ce reprezintă un risc la adresa bunei desfăşurări a activităţilor şi disciplinei în centrul militar de detenţie. Susţinut de presă, deţinutul Abu Dhiab a cerut publicarea înregistrărilor video pentru a obţine interdicţia hrănirii cu ajutorul sondelor, pe care o asimilează cu aplicarea torturii. Judecătoarea urmează să tranşeze această problemă după 3 noiembrie.

Taguri articol


12