SED LEX STĂ ÎN CUMPĂNĂ. Întâlniri, discuţii, argumente, presiuni şi un miting care îşi are precedentul în urmă cu două decenii: acestea sunt coordonatele acţiunilor sindicaliste de până acum. Şi părea că dau roade până ieri, când liderul Sed Lex Vasile Marica a făcut o declaraţie cel puţin dubioasă din punctul de vedere al celorlalţi lideri sindicali. El a declarat că greva generală din administraţie ar putea avea loc în ziua asumării răspunderii sau în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură în Parlament, putând astfel fi decalată faţă de ziua de 31 mai în care toţi bugetarii ameninţă cu greva. \"E posibil ca asumarea să aibă loc luni, pe 31 mai, şi atunci greva va fi în ziua anunţată sau e posibil să aibă loc vineri şi atunci o să o decalăm cu trei zile. Sindicaliştii din administraţie nu fac grevă pe termen nelimitat, ci doar se solidarizează cu profesorii o zi\", a precizat Marica. Amintim că sindicatele au anunţat că vor face grevă generală în 31 mai, sindicaliştii din învăţământ afirmând că, în cazul lor, această dată va marca debutul grevei pe termen nelimitat. În acest context, liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că social-democraţii şi reprezentanţii sindicali au stabilit o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor şi acţiunilor de stradă.
CNSLR FRĂŢIA şi FSLI SUNT HOTĂRÂŢI. Pe de altă parte, Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, a declarat că ziua stabilită pentru greva generală nu se va schimba şi bugetarii vor face grevă generală în ziua de 31 mai. Varianta cu schimbarea este respinsă şi de Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care îi transmite lui Marica faptul că profesorii vor intra în grevă pe 31 mai. \"Această grevă a plecat de jos în sus, susţinerea din teritoriu este de peste 70%. (...) Este adevărat că în cancelarii există susţinători ai partidului de guvernământ... Vă pot spune că greva generală se va desfăşura. Sărăcia învinge frica. Nu va fi doar în 31 mai grevă generală\", a declarat Liviu Pop, secretar general FSLI, care a menţionat că după 14 ani vechime, salariul său o să scadă de la 1.300 de lei, la 950 de lei. „Salariul net al unui cadru didactic debutant este de 737 de lei. Dacă din acesta iei 25% (adică aproximativ 184 de lei), mai rămâi cu 553. Cum să-i ceri unui tânăr, care, cel mai probabil, stă cu chirie şi încearcă să-şi întemeieze o familie (sau are deja una) să trăiască cu 553 de lei?”, se întreabă, revoltată, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar din Constanţa, afiliat FSLI, prof. Ioana Purcărea.
NICI CEFERIŞTII NU RENUNŢĂ. Reamintim că profesorii, sindicatele din Sănătate, funcţionarii publici, Metrorexul, RATB-ul şi Tarom au anunţat că vor intra în grevă generală pe 31 mai. Liderii angajaţilor CFR au declarat că nu avut timp să obţină autorizaţiile necesare unor asemenea forme de protest dar că ceferiştii vor opri trenurile, din 31 mai, nemulţumiţi de scăderea salariilor. Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, a declarat că angajatii CFR vor asigura doar o treime din transporturile feroviare. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit liderului Uniunii Sindicale „Feroviarul” Constanţa, Vasile Anghel, timpul prea scurt nu va permite iniţierea paşilor legali pentru declanşarea grevei generale pe 31 mai. „Având în vedere, însă, decizia guvernanţilor de a reduce salariile cu 25%, ne aşteptăm ca salariaţii să îşi manifeste nemulţumirea prin declanşarea de greve spontane”, a declarat liderul sindical.
Angajaţii care asigură transportul în comun în Bucureşti au anunţat şi ei că vor opri lucrul, în semn de solidarizare cu bugetarii. Pe aceeaşi lungime de undă se situează angajaţii Tarom, care vor intra în grevă de solidaritate cu bugetarii, asigurând doar o treime din transport. Cel mai probabil vor fi păstrate cursele spre Atena, Sofia şi Chişinău.