Administraţia SUA depune plângere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administraţia SUA depune plângere

Monden 17 Decembrie 2010 / 00:00 374 accesări

Administraţia Obama a depus plângere pentru prima oară, miercuri, împotriva British Petroleum (BP), pentru stabilirea responsabilităţii civile a grupului petrolier în explozia unei platforme petroliere, ce a provocat cea mai gravă maree neagră din istoria SUA şi pentru a o despăgubi cu miliarde de dolari. Plângerea, depusă la tribunalul federal din New Orleans, în statul Louisiana, menţionează pagube valorând mult peste 75 de milioane de dolari, legate de mareea neagră din Golful Mexic, în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie. Această sumă s-ar putea ridica în final la mai multe miliarde de dolari. De la Londra, compania BP s-a declarat pregătită să coopereze cu oficialii americani.

Administraţia americană doreşte stabilirea responsabilităţii civile a BP şi a altor opt societăţi implicate, printre care deţinătoarea platformei Transocean, în această catastrofă soldată cu 11 victime. Administraţia îşi bazează solicitarea de compensaţii financiare pe legile americane împotriva poluării petroliere şi privind mediul, pentru pierderile administraţiei cu operaţiunile de curăţare, pierderea câştigurilor economice şi prejudiciile ecologice. Depunerea acestei plângeri nu ste decât prima etapă a procedurilor judiciare viitoare. Această plângere a statului federal se adaugă altor zeci depuse, după producerea catastrofei, de particulari, mici comercianţi şi întreprinderi care exploatează resursele ecologice ale Golfului Mexic, al cărui ecosistem fragil este unic în lume. Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a citat lacune în controlul operaţiunilor de supraveghere şi mentenanţă a puţului, absenţa operaţiunilor de mentenanţă a echipamentelor şi instrumentelor celor mai performante disponibile şi indispensabile pentru protejarea angajaţilor, platformei, resurselor naturale şi mediului.

Explozia din Golful Mexic nu a fost singura problemă de gen înregistrată de compania britanică. Conform unor telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks şi publicate ieri de cotidianul britanic “The Guardian”, o puternică explozie, care a provocat o enormă scurgere de gaze, a avut loc în septembrie 2008 pe o platformă petrolieră exploatată de BP în Azerbaidjan. BP a reuşit să-i evacueze la timp pe cei 212 angajaţi după incidentul ce a condus la închiderea a două platforme şi la sistarea producţiei, conform aceloraşi surse, care precizează că gigantul petrolier a recunoscut faptele la vremea respectivă. O altă telegramă relevă că BP a avut şansa de a-şi evacua angajaţii, datorită în special faptului că gazele nu au luat foc. Bill Schrader, care era la acea vreme responsabilul BP în Azerbaidjan, a explicat că, deşi acest incident nu a interesat în mod special mass-media, a reprezentat în schimb una dintre problemele prioritare ale guvernului din Azerbaidjan care deplângea pierderile de ordinul a 40-50 de milioane de dolari în fiecare zi, se mai rată în telegramă. BP a refuzat să comenteze acest incident din Marea Caspică.

În pofida publicităţii negative pe care a provocat-o această maree neagră, BP a înregistrat creşteri spectaculoase de profit, obţinând în trimestul trei al anului 2010 un profit net de 1,785 miliarde de dolari. De la începutul lunii noiembrie, valoarea cheltuielilor legate de mareea neagră pentru BP a fost estimată la 40 de miliarde de dolari, dintre care până în prezent a fost plătită o treime.

Taguri articol


12