Admitere de toamnă cu doar câteva sute de candidaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Promovabilitate extrem de slabă la Bac Facultăţile vor rămâne cu locuri libere

Admitere de toamnă cu doar câteva sute de candidaţi

Eveniment 04 Septembrie 2013 / 00:00 1816 accesări

În câteva zile se dau rezultatele finale la sesiunea de toamnă a examenului de Bac, iar elevii care au obţinut cel puţin media 6 sunt aşteptaţi să se înscrie la facultăţi, fie de stat, fie particulare, pe locurile rămase libere după admiterea din iunie. Cum era de aşteptat, cele mai multe locuri sunt la cu taxă, doar câteva dintre cele bugetate de stat rămânând vacante. De exemplu, la Universitatea „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Litere oferă cele mai multe locuri rămase disponibile, cu taxă, desigur: nu mai puţin de 237, cele mai multe la specializările limba şi literatura engleză şi o limbă şi literatură modernă (franceză şi italiană). La polul opus este Facultatea de Medicină Generală, unde în vară a fost bătălie pe locurile rămase, iar pentru sesiunea de admitere din septembrie nu mai sunt vacante decât 15 locuri la specializarea Balneofizio-kinetoterapie şi Recuperare, pentru care se va organiza concurs de admitere. O statistică întocmită de cea mai mare instituţie de învăţământ de stat arată că, în total, pe toate facultăţile sunt scoase la concurs 52 de locuri fără taxă (dintre care şase pentru candidaţii rromi), 1.189 locuri cu taxă şi 312 la forma de învăţământ ID/IFR.

ÎNSCRIERI DIN 9 SEPTEMBRIE Puţinii elevi care au luat Bac-ul de toamnă sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele la Universitatea „Ovidius” începând de săptămâna viitoare. Astfel, până în 15 septembrie se fac înscrierile pentru domeniile de studiu care au probe de concurs (scris, oral şi probe practice), până în 18 septembrie - pentru domeniile de studiu la care admiterea se face pe bază de concurs de dosare, iar pe 17 şi 18 septembrie se vor susţine probele de concurs. Totuşi, având în vedere că doar 12,25% dintre elevii constănţeni au promovat Bac-ul de toamnă, ceea ce înseamnă 356 de elevi, conducerea „Ovidius” nu se aşteaptă la o puzderie de candidaţi. „Estimez că va fi o creştere a numărului de studenţi între 10% şi 20%. Anul trecut, după sesiunea de admitere din septembrie, aveam în jur de 3.300 de studenţi şi apreciez că şi anul acesta numărul va rămâne relativ la fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Universităţii „Ovidius”, asist. univ. dr. Daniel Citirigă. Numărul mic de elevi care au promovat sesiunea a doua de Bac nu avantajează nici universităţile private, însă conducerile instituţiilor aşteaptă viitorii studenţi. La Universitatea „Andrei Şaguna”, perioada de înscriere pentru locurile rămase este până aproape de începutul anului universitar. Preşedintele universităţii, prof. univ. dr. Aurel Papari, a declarat că la fiecare facultate de la „Andrei Şaguna” au rămas libere aproximativ 30% dintre locuri, care speră să fie ocupate în cadrul admiterii de toamnă. „Îi aşteptăm pe restanţierii de la Bac să-şi depună dosar pe locurile disponibile, pe cei care au absolvit un liceu în urmă cu mai mulţi ani, dar şi pe cei care vor să urmeze cursurile celei de-a doua facultăţi”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Papari, adăugând că admiterea se va face pe bază de dosar. Totodată, şi Universitatea Maritimă Constanţa (UMC) va organiza concurs pentru cele 50 de locuri cu taxă rămase disponibile la specializările inginerie economică şi ingineria mediului. Rectorul UMC, conf. univ. dr. Violeta Ciucur, a declarat că până în 12 septembrie sunt aşteptaţi candidaţii doritori să se înscrie pe locurile disponibile, urmând a se organiza doar concurs pe bază de dosare.

Câteva zile până la înscrierea pentru un loc în cămin

Tot din 9 septembrie până în 20 septembrie se vor depune şi cererile de cazare pentru locurile disponibile din căminele studenţeşti ale Universităţii „Ovidius”.

Cererile se depun între orele 9.00 şi 14.00, la Cantina Universităţii, etaj 1 (b-dul Mamaia nr. 124). Ca în fiecare an, este de aşteptat să fie bătălie mare pe locurile din cele patru cămine studenţeşti. Cel mai probabil lunea viitoare, Senatul se va întruni în şedinţă şi va stabili şi aproba numărul locurilor disponibile din cămine, urmând ca după data de 20 septembrie să se facă repartizarea studenţilor doritori. În căminele universităţii pot fi cazaţi studenţi care nu au domiciliul stabil în municipiul Constanţa, care nu au avut abateri disciplinare, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi care sunt la zi cu taxa aferentă căminului.

Taguri articol


12