Noul an universitar debutează cu un nou scandal în sânul Universității "Ovidius" Constanța. De data asta este vorba despre Facultatea de Teologie, care, cu patru zile înainte de începerea cursurilor, a fost obligată de Senatul Universității să anuleze rezultatele admiterii din 22 septembrie și să reorganizeze sesiunea de admitere. Culmea, atât constituirea structurilor care supervizează noua admitere, cât și concursul de dosare, probele de aptitudini, examenele scrise și afișarea rezultatelor s-au realizat într-o singură zi - vineri, 30 septembrie, ultima zi a lunii. Care sunt motivele acestor manevre scandaloase, cu iz penal, cât de legală este cavalcada acestor evenimente, cum au fost anunțați candidații declarați admiși sau respinși în 22 septembrie că trebuie să repete examenele în 30 septembrie și ce se întâmplă cu banii încasați de la candidații care nu au putut fi anunțați în timp util cu privire la anularea admiterii din 22 septembrie sunt întrebări pe care le-am adresat conducerii Universității și conducerii Facultății de Teologie și la care așteptăm răspuns.
Facultatea de Teologie din Constanța, una dintre cele mai problematice structuri din subordinea Universității "Ovidius" (UOC), după cum relevă raportul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care a catalogat-o cu gradul "încredere limitată" (cel mai jos grad cu care a fost acreditată o instituție de învățământ de sub cupola "Ovidius"), frizează absurdul universitar. Modul în care Facultatea a tratat admiterea din septembrie este atât de bombastic și suspect încât este greu să nu se nască întrebări privind latura penală a proaspătului scandal. Pe scurt, Senatul Universității a anulat, joi - 29 septembrie, prin Hotărârea 1002, rezultatele examenului de admitere organizat de Facultatea de Teologie pe 22 septembrie. Tot joi, același for a adoptat hotărârea 1003, prin care admiterea era reorganizată vineri, 30 septembrie (a doua zi!!!), și alte câteva hotărâri prin care stabilea comisiile de examinare și structurile care se ocupă de admitere. Dacă astea nu par îndeajuns de absurde, hotărârile din 29 septembrie au fost publicate pe site-ul Universității pe... 30 septembrie, ziua examenelor, dar și a afișării rezultatelor.
REVERIFICAREA DOSARELOR, CONCURS DE DOSARE, INTERVIURI, PROBE DE APTITUDINI ȘI REZULTATE AFIȘATE, TOATE ÎNTR-O SINGURĂ ZI?!
Ca să înțelegem deplin dimensiunile tragi-comediei de la Teologie, Senatul "Ovidius" a considerat că în 30 septembrie - o singură zi!!! - structurile organizatorice din Facultatea împricinată pot studia dosarele candidaților (cele care au mai rămas la secretariat, pentru că este posibil ca persoanele declarate respinse la examenul inițial din 22 septembrie să își fi retras dosarele pentru a aplica la alte instituții de învățământ), pot organiza examenele propriu-zise, interviuri și probele de aptitudini și pot afișa rezultatele finale ale admiterii. Spunem asta pentru că în calendarul de admitere aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 1003 se stabilea că sâmbătă - 1 octombrie și duminică - 2 octombrie nu mai erau examinări și nici afișări de rezultate, ci doar înmatriculări. Asta pentru ca, pe 3 octombrie, proaspeții studenți să se prezinte în bănci, la cursuri. Noroc că anul universitar a început pe 3 octombrie, astfel încât în weekend (1 și 2 octombrie să se poată face inmatriculările!
REPROGRAMAREA ADMITERII NU ESTE ANUNȚATĂ PE SITE-URILE OFICIALE ALE FACULTĂȚII ȘI UNIVERSITĂȚII
La absurdul întregii situații pune umărul fără doar și poate "legendara" transparență decizională de la "Ovidius", remarcată în sens negativ și de evaluatorii care au participat la întocmirea raportului ARACIS care a dus la retrogradarea UOC la nivelul "încredere". Spunem asta pentru că, în ciuda galopului instituțional generat de graba reorganizării admiterii la Teologie, niciunul dintre site-urile Universității sau Facultății nu anunța evenimentul. Ca atare, ne întrebăm cum au aflat studenții declarați admiși sau respinși la sesiunea de examene din 22 septembrie că trebuie să dea din nou admiterea. Dacă te pui în pielea unui proaspăt admis din sesiunea anulată, un prim instrument de verificare a programului universitar este reprezentat de site-ul Facultății sau Universității. De unde nu afli nimic despre faptul că nu mai ești student și că ar fi trebuit să te prezinți la un nou examen vineri - 30 septembrie, pentru că NU scrie nicăieri. Ai avea o șansă - profund utopică - dacă ești mai curios din fire și te apuci să citești toate hotărârile Senatului "Ovidius", dar, să fim serioși, un student în primele zile din anul I abia află unde este secretariatul și locația toaletelor din Universitate și este mai degrabă preocupat de orar și de identificarea sălilor de curs decât de... aprofundarea ultimelor hotărâri ale Senatului.
CANDIDAȚII RESPINȘI AU PLĂTIT PENTRU UN EXAMEN PE CARE... NU L-AU MAI SUSȚINUT?
În ce-i privește pe candidații declarați respinși, aici problema capătă accente grave pentru Facultate. În aceste cazuri, este posibil ca persoanele picate să își fi retras dosarul pentru a-l depune la alte instituții de învățământ. Și atunci, ne întrebăm, în lipsa datelor acestor candidați, cum au fost ei anunțați că trebuie să se prezinte din nou pentru examinare, întrucât sesiunea de admitere pentru care au plătit o taxă și au semnat documente a fost reprogramată? Ce se întâmplă cu banii încasați de Universitate sub formă de taxe de înscriere pentru un examen la care, din vina Facultății, candidatul nu a mai putut participa?
Am adresat toate aceste întrebări atât conducerii Universității, cât și mai-marilor din Facultatea de Teologie (rectorul prof.univ. dr. Sorin Rugină și decanul de la Teologie, Bogdan Moise), în adrese oficiale în care am cerut factorilor decizionali să indice atât motivul care a stat la baza anulării admiterii din 22 septembrie, cât și legalitatea organizării noii admiteri într-un interval extrem de scurt, dar și persoanele sau structurile care se fac vinovate de izbucnirea acestui nou scandal în sânul UOC. Din informațiile pe care le deținem, întreaga absurditate a fost generată de faptul că Facultatea a scos la concurs mai multe locuri de student decât avea alocate, ignorând decizia ARACIS din iulie 2016 care a redus cu 70 numărul privind școlarizarea pentru Facultatea de Teologie. Așteptăm însă răspunsuri din partea decidenților UOC la numeroasele întrebări remise în adresele oficiale. Sperăm că Universitatea și Facultatea vor da dovadă de mai multă transparență decât până acum și că nu va fi nevoie să ne adresăm Ministerului Educației pentru a afla de la București răspunsuri legate de Universitatea constănțeană. Totodată, ne exprimăm speranța că vom afla răspunsuri legate de situația de la Teologie de la cititorii noștri, ale căror sesizări pe această temă le așteptăm.
Cu siguranță, vom reveni în ediția următoare.