ADN uman, secvenţiat pentru prima dată în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La bordul ISS

ADN uman, secvenţiat pentru prima dată în spaţiu

Ştiință 31 August 2016 / 18:21 763 accesări

ADN-ul uman a fost secvenţiat pentru prima dată în spaţiu, în cadrul unor experimente realizate de astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează bbc.com. Astronauta americană Kate Rubins, membră a NASA, a realizat aceste teste în laboratoarele de pe ISS, weekend-ul trecut. Ea a utilizat un dispozitiv de secvenţiere compactă a ADN-ului, denumit ”Minion”, care a fost fabricat în Marea Britanie. Dispozitivul, ce a fost transportat la bordul ISS în luna iulie, ar putea să îi ajute pe viitorii astronauţi să diagnosticheze mai uşor şi mai rapid o serie de maladii, în timpul călătoriilor spaţiale, şi să identifice microbii cauzatori de boli la bordul staţiei. Secvenţierea ADN-ului reprezintă un proces prin care este determinată ordinea exactă în care apar nucleotidele dintr-o moleculă, cele patru substanţe chimice, supranumite ”cărămizile vieţii”, care alcătuiesc informaţia genetică din toate celulele vii. În timp ce Kate Rubins îşi derula experimentul pe orbită, savanţii NASA realizau secvenţieri, simultan, pe mostre identice, la sol. Experimentul a fost realizat pentru a identifica efectele generate de zborurile spaţiale, în special de microgravitaţie, deoarece acestea reprezintă singura variabilă care diferă în comparaţie cu rezultatele de la sol. Folosirea dispozitivului Minion în condiţii de microgravitaţie generează mai multe modificări, inclusiv formarea unor bule de aer în fluidele utilizate în timpul experimentelor. Bulele se ridică la suprafaţa soluţiei lichide şi pot fi îndepărtate prin centrifugare. Dar, în spaţiu, comportamentul bulelor este mai dificil de prevăzut.

În acest context, Sarah Castro-Wallace, project manager al experimentului, a declarat: ”Secvenţierea la bordul ISS ajută echipajul să ştie ce se află în acel mediu în orice moment. Acest fapt ne permite nouă, celor de la sol, să luăm măsurile necesare - dacă trebuie să facem curăţenie imediat sau dacă administrarea de antibiotice are efecte sau este inutilă. Putem astfel să aprovizionăm staţia cu dezinfectanţi şi antibiotice acum, dar, odată ce echipajul trece dincolo de orbita joasă a Terrei, trebuie să ştim cum putem să depozităm aceste resurse preţioase şi când trebuie să le folosim”.

Secvenţierea ADN-ului este o metodă ce permite determinarea secvenţei nucleotidice a unei molecule de ADN. Cunoaşterea secvenţelor de ADN a devenit esenţială în biologia de bază, dar şi în numeroase alte ştiinţe, cum ar fi diagnosticarea, biotehnologia, medicina legală, virologia şi biologia sistemică. Graţie secvenţierii ADN, au fost completate genomurile mai multor specii, inclusiv cel al omului, dar şi cele ale unor animale, plante şi microbi.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.



12