Cazurile în care minori de diverse vârste ajung în atenția polițiștilor constănțeni pentru comiterea unor infracțiuni se înmulțesc! Oamenii legii spun că, pe de o parte, adolescenții sunt racolați de grupări specializate în spargeri și sunt folosiți ca "săgeți", dat fiind că, în cazul persoanelor care nu au împlinit 18 ani, legea manifestă adeseori clemență. Pe de altă parte, însă, polițiștii au întâlnit, pe parcursul anchetelor derulate, situații în care puști de 14, 15 sau 16 ani formaseră găști și acționau fără "îndrumarea" adulților. Alții, însă, aleg să "lucreze" pe cont propriu. Este și cazul unui adolescent de 17 ani, căruia oamenii legii au reușit să-i probeze, zilele trecute, nu mai puțin de șapte furturi din autoturisme. Polițiștii spun că individul a comis faptele în perioada mai - iunie 2015. Suspectul folosea pietre pentru a face țăndări geamurile mașinilor vizate, după care șterpelea ce-i cădea în mână. În intervalul amintit, minorul a spart și două societăți comerciale. Prejudiciul total provocat de acesta se ridică la suma de 3.000 de lei. Adolescentul a fost prezentat magistraților Judecătoriei Medgidia cu propunere de arestare, iar pe numele lui a fost emis mandat de 30 de zile.
TÂLHĂRII ÎN SERIE Amintim că, săptămâna trecută, polițiștii au dat de urma a trei minori, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, care, alături de un tânăr de 22 de ani, au comis pe data de 10 iunie patru tâlhării în municipiul Constanța, în decurs de doar 75 de minute. Primul atac ar fi avut loc în jurul orei 10.30, când tinerii au acostat și lovit un adolescent de 17 ani în parcul din zona Casei de Cultură și i-au luat din buzunar un telefon în valoare de 500 de lei. Au fugit, dar nici prin gând nu le-a trecut să se oprească aici. În jurul orei 11.20, aceștia s-au apropiat de un minor de 16 ani ce aștepta autobuzul într-o stație situată pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, l-au amenințat și i-au furat mobilul din buzunarul pantalonilor. După doar un sfert de oră, au recidivat. De data aceasta, ținta a fost un copil de 13 ani, căruia i-au sustras telefonul în valoare de 1.200 de lei. În luna februarie a acestui an, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale au destructurat o rețea care a folosit minori pentru a comite nu mai puțin de 44 de furturi sau tentative de jaf în județul nostru. „Suspecții majori aveau rolul de a coordona activitatea infracţională a minorilor, cărora le înlesneau pătrunderea în locuinţe. De asemenea, asigurau paza în timpul comiterii infracţiunii și, ulterior, preluau şi valorificau bunurile sustrase“, declara, la acea vreme, ag. șef adj. Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța.
CAUZE Psihologii spun că implicarea minorilor în fenomenul infracțional se află în strânsă legătură cu relația dintre aceștia și părinți. "Este foarte importantă relația lor cu familia. Dacă nu sunt supravegheați, dacă există o lipsă de comunicare între părinți și copii, aceștia din urmă pot ajunge în situația de a intra în anturaje dubioase. Sunt influențabili și pot fi convinși foarte ușor, atât de adulți, cât și de persoane de vârsta lor, să se implice în așa ceva. Așa se explică faptul că mulți dintre acești adolescenți provin din familii dezorganizate. De regulă, în astfel de cazuri, copiii sau adolescenții ajung să adune foarte multe absențe la școală, uneori chiar să abandoneze cursurile unităților de învățământ. Din acest motiv, și supravegherea din partea profesorilor este foarte importantă", a declarat, pentru "Telegraf", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.