Adolescenţi germani trimişi în România pentru reabilitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adolescenţi germani trimişi în România pentru reabilitare

Monden 14 Februarie 2011 / 00:00 782 accesări

Un program controversat. Până la 600 de adolescenţi germani care au comis infracţiuni sau au probleme cu drogurile au fost trimişi în ţări precum Portugalia, România sau Polonia pentru reabilitare, într-un program controversat, criticat de reprezentanţii serviciilor de protecţie a copilului. Tinerii care au ajuns în regiunea Algarve din Portugalia au început să fie trimişi acasă, după ce a ieşit la iveală faptul că reprezentanţii serviciilor de protecţie a copilului nu erau la curent cu acest program de reabilitare.

Reabilitare scumpă. Adolescenţii, cu vârste între 11 şi 17 ani, au fost trimişi să locuiască împreună cu diferite familii din ţări precum România sau Polonia, după ce au săvârşit fapte de vandalism sau de mică infracţionalitate, reprezentanţii statului german plătind până la 6.000 de lire sterline pentru reabilitarea fiecăruia dintre ei. Circa 600 de copii au fost incluşi în programul al cărui scop este să îndepărteze tinerii de tentaţiile care îi înconjurau acasă. Criticii proiectului susţin că autorităţile germane încearcă „o curăţare a societăţii de copiii cu probleme”, trimiţându-i peste hotare. La rândul său, autorităţile portugheze au cerut încetarea programului, după ce a reieşit faptul că unii adolescenţi s-au sinucis şi alţii au recidivat. Astfel, peste 30 de copii au fost deja trimişi înapoi în Germania, iar alţi 70 ar putea fi returnaţi în scurt timp.

Nu este prima oară când exasperate de probleme de comportament ale tinerilor, autorităţile germane iau măsuri drastice. De exemplu, un adolescent de 16 ani cu comportament foarte violent, originar din landul Hessa, a fost trimis în satul izolat Sedelnikovo din Siberia, aflat la circa şapte ore de cel mai apropiat oraş, Omsk. Adolescentul este obligat să se întreţină singur. Ca să supravieţuiască trebuie să îşi taie lemne pentru a se încălzi şi găti, a fost nevoit să îşi construiască singur o toaletă şi cară apă de la o distanţă considerabilă pentru a-şi face rezerve într-un rezervor. Tânărul va sta în Siberia timp de nouă luni, fără să aibă acces la Internet sau televizor şi fără a primi vizita părinţilor sau a prietenilor săi. Stefan Becker, directorul Centrului Social pentru Copii şi Tineret din Giessen, a explicat că această pedeapsă a fost considerată drept ultima măsură la care puteau recurge autorităţile în faţa unui caz grav de delincvenţă socială. În faţa criticilor, autorităţile din landul Hessa şi-au argumentat decizia ca fiind „o aventură educaţională” sub atenta observare a unui psihoterapeut care urmăreşte „tratamentul” băiatului. Decizia de a-l trimite pe tânăr tocmai în Siberia a fost motivată şi din punct de vedere financiar. Costurile plătite de statul german pentru şederea sa acolo sunt estimate la 150 de euro pe zi, de circa trei ori mai puţin decât dacă acesta era internat într-o instituţie din Germania.

O campanie de presă. Detaliile acestor aventuri educaţionale au fost date publicităţii pe fondul informaţiilor îngrijorătoare cu privire la creşterea delincvenţei juvenile în condiţii agravate. Preşedintele landului Hessa, creştin-democratul Roland Koch a cerut înfiinţarea unor centre de reeducare cu o disciplină de fier de genul unor puşcării. Apelul său a primit sprijin şi din partea cancelarului german Angela Merkel care a recunoscut că astfel de măsuri se impuneau de mai multă vreme. Strategia dură propusă de Roland Koch împotriva imigraţiei ilegale şi a criminalităţii a primit sprijin public în urma alegerilor organizate pe data de 27 ianuarie în landul Hessa, o victorie care se anunţă importantă şi pentru cancelarul Merkel.

Taguri articol


12