Adrian Bavaru, premiat de Academia Română

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adrian Bavaru, premiat de Academia Română

Cultură 09 Ianuarie 2010 / 00:00 2380 accesări

Rectorul onorific al Universităţii „Ovidius”, profesor consultant Adrian Bavaru, a fost distins de Academia Română cu Premiul „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, la Secţia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, pentru lucrarea „Biodiversitatea şi ocrotirea naturii”. Volumul, apărut la Editura Academiei Române, îl are drept coordonator şi autor principal pe prof. univ. dr. Adrian Bavaru, care a colaborat la realizarea cărţii cu prof. univ. dr. Stoica Godeanu - Universitatea „Ovidius”, prof. univ. dr. Gallia Butnaru - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara şi prof. univ. dr. Alexandru Bogdan - Academia Română, membru al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Premiile Academiei Române se acordă pentru lucrări apărute în urmă cu doi ani, astfel, volumul „Biodiversitatea şi ocrotirea naturii”, o apariţie din decembrie 2007, a fost premiat la finele lui 2009. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din luna decembrie, care au făcut imposibilă deplasarea coordonatorului acestui volum, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, la decernarea premiilor de la Bucureşti, diploma va fi ridicată de către acesta în cursul săptămânii viitoare.

Apărută la Editura Academiei Române, lucrarea „Biodiversitatea şi ocrotirea naturii” se adresează, în primul rând, specialiştilor în domeniu, studenţilor, ca material de informare, dar şi ecologiştilor, tuturor celor care iubesc natura.

„Este o lucrare complexă, are aprox. 600 de pagini şi este structurată pe două mari părţi: probleme legate de biodiversitate, pe de o parte, iar pe de alta, ocrotirea naturii, aspecte legate de protejarea cadrului natural, problema spaţiilor protejate din lume şi din ţara noastră. Partea aceasta este foarte bine ilustrată color, cu fotografii care aduc în atenţie parcurile naţionale, rezervaţiile naturale de la noi, dar şi din alte colţuri ale lumii, pentru că este o prezentare pentru toate cele cinci continente”, a precizat coordonatorul lucrării, Adrian Bavaru.

Volumul oferă unui larg spectru de specialişti informaţii preţioase şi originale, sistematizarea acestora, riscuri care ameninţă lumea vie şi necesitatea imperioasă de ocrotire a naturii. Prezentarea este clară, judicios exemplificată, astfel încât lecturarea este accesibilă fiecărui cititor, cartea putând constitui un mod de îmbogăţire a cunoştinţelor asupra a tot ce este viu, un motiv de reflecţie asupra urmărilor fiecărei intervenţii în natură, o integrare de nivel spiritual superior în aceasta.

Premiul „Gheorghe Ionescu-Siseşti” al Academiei Române nu este prima distincţie acordată rectorului onorific al Universităţii „Ovidius”. În anul 2004, prof. dr. Adrian Bavaru a fost distins de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România cu Premiul „Emil Pop” (pe anul 2002), pentru lucrarea „Morfologia şi anatomia plantelor”, apărută la editura Ex Ponto. La realizarea cărţii, Adrian Bavaru a colaborat cu Rodica Bercu. De menţionat este faptul că ambele apariţii s-au bucurat de un succes deosebit, tirajele fiind complet epuizate, ca şi în cazul primei cărţi a profesorului consultant şi care rămâne lucrare de referinţă, „Rezervaţii, monumente şi frumuseţi ale naturii din judeţul Constanţa”. Alături de Adrian Bavaru, cartea mai poartă semnăturile lui Gheorghe Sălăgeanu şi Klaus Fabritius. Lansat în anul 1978, volumul a avut un tiraj de 6.000 de exemplare, epuizat în decursul unui singur an.

Rectorul onorific al Universităţii „Ovidius”, Adrian Bavaru, este Doctor Honoris al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara, din 2002, precum şi al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău, din anul 2004.

Taguri articol


12