Adrian Majuru - ambivalenţa naturii umane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Oraşul de pe chipurile noastre”

Adrian Majuru - ambivalenţa naturii umane

Cultură 16 Noiembrie 2009 / 00:00 476 accesări

Sub egida revistei „Tomis” şi a facultăţilor de Istorie şi Ştiinţe Politice, respectiv Litere, s-a desfăşurat, sâmbătă, la campusul Universităţii „Ovidius”, o manifestare culturală de excepţie al cărei punct central l-a constituit conferinţa susţinută de istoricul şi antropologul Adrian Majuru: „Oraşul de pe chipurile noastre”. După ce şi-a lansat, cu o seară înainte, la librăria „Sophia”, volumul „Bucureşti. Diurn şi Nocturn”, Majuru şi-a prezentat lucrarea şi în faţa studenţilor constănţeni, ca un preambul al conferinţei dedicate oraşului contemporan, care ne influenţează devenirea. Despre volum au vorbit lect. univ. dr. Mona Momescu şi lect. univ. dr. Angelo Mitchievici de la Facultatea de Litere. Din rândul gazdelor s-au remarcat şi decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut şi prodecanul conf. univ. dr. Mariana Cojoc.

Stilul direct, prietenos şi erudit al lui Adrian Majuru a fost o revelaţie pentru studenţi, dar şi pentru cadrele didactice care au luat parte la conferinţa cu titlu incitant: „Oraşul de pe chipurile noastre”. Prezentarea fotografiilor de epocă - din perioada interbelică - şi a imaginilor de dată recentă au sprijinit demersul argumentativ al antropologului, care are la bază ideea potrivit căreia „natura umană este ambivalentă; ea trăieşte şi diurn şi nocturn”. Amprenta pe care oraşul, prin planurile urbanistice o lasă asupra personalităţii noastre, încurajarea schimbării de atitudine pentru resuscitarea mediului urban şi lecţiile de comportament au fost câteva dintre punctele forte ale discursului lui Adrian Majuru. „La scară istorică, oraşul ne-a ajutat foarte mult să evoluăm, chiar şi biologic. A impus o igienă foarte clară în foarte multe demografii. Oraşul ne-a modelat metabolismul, alimentaţia, sexualitatea, aşteptările, proiecţiile asupra celuilalt, cariera. Pe de altă parte, avem de-a face cu un lanţ trofic. Oraşul este un organism viu. Se naşte într-un oarecare fel, primeşte un certificat ca un hrisov domnesc, care-l atestă, dar are viaţa şi destinul lui şi moare, în cele din urmă. Nu este altceva decât proiecţia noastră în imediat”, a subliniat Adrian Majuru. Interesul de care s-a bucurat această conferinţă a fost vizibil prin intermediul întrebărilor pertinente pe care studenţii le-au adresat la final, semn că mesajul istoricului a fost percutant.

Istoricul şi antropologul Adrian Majuru va reveni, în curând, la Atelierele Revistei „Tomis”, pentru a lansa un alt volum incitant, „Destin Valah”. De asemenea, în cadrul ediţiei de weekend a emisiunii „Ziua şi cartea”, pe care Bogdan Papacostea, redactorul şef al revistei „Tomis”, o realizează la Neptun TV, acesta, alături de Adrian Majuru, vor purta o discuţie despre istoria, caracterul şi destinul societăţii româneşti.

Taguri articol


12