Adrian Năstase a fost transferat la Penitenciarul Rahova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bubele unui sistem ce arde mai tare ca arşiţa verii

Adrian Năstase a fost transferat la Penitenciarul Rahova

Eveniment 27 Iunie 2012 / 00:00 1515 accesări

ZGAIBELE DE PE TRUPUL ŢĂRII Drama fostului premier Năstase continuă să fie un subiect de “breaking news”. Sentimentele stârnite de cazul în sine sunt diverse şi complicate, indiferent de care parte a baricadei te-ai afla. Cert este că acest caz a scos la iveală o grămadă de zgaibe jurisdicţionale ce trebuie curăţate odată şi odată, vicii de procedură, blocaje la nivel instituţional, interpretări ciudate ale legii, interese grosolane, dorinţe de răzbunare şi mult prea multe întrebări ce necesită răspunsuri. Din seara fatidică în care Năstase a decis să folosească un revolver Smith&Wesson pentru a nu ajunge la închisoare, am avut parte de un adevărat circ, de la declaraţii contradictorii ale autorităţilor până la nepotriviri evidente apărute în desfăşurarea evenimentelor.

FILMUL DRAMEI Ştim că Năstase trebuia arestat. Ministrul de Interne Ioan Rus a vorbit cu el la telefon, a simţit că e ceva în neregulă cu el şi a decis să-i trimită o ambulanţă acasă în momentul în care urma să fie arestat. Intervenţia ambulanţei nu a fost una specială, de-a lungul timpului serviciul asigurând echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical. În seara cu pricina, poliţiştii s-au dovedit puţin depăşiţi de situaţie. Sub motivaţia că ar dori să-şi ia nişte cărţi, fostul premier s-a deplasat în biroul său, unde a scos, într-o fracţiune de secundă, un pistol. Comisarul Nicolae Costea, poliţistul care l-a însoţit în bibliotecă, ar fi trebuit, potrivit legii, să stea foarte aproape de Năstase. Costea spune că s-au luptat aproape un minut şi omul legii şi-a băgat degetul între cocoşul revolverului şi butoiaş, împiedicându-l astfel pe Năstase să se împuşte în cap. A reuşit însă să se rănească în zona gâtului. După ce i-a luat pistolul, poliţistul l-a încătuşat (?!?) până la sosirea ambulanţei. Deci, avem un împuşcat în gât ce sângera, cu cătuşe la mâini! Acum, poliţistul Costea este urmărit penal. Episodul ăsta reprezintă o nouă etapă a escaladării abuzurilor comise în acest caz de către DNA, exclusiv în scopul descurajării oricărei forme de protest şi protejării celor pe care opinia publică îi consideră responsabili de condamnarea încă de la începuturile anchetei a fostului premier. Mai mult, poliţistul a ţinut să urce în ambulanţă cu Năstase, deşi medicii i-au interzis. Din ambiţie, i-a ameninţat pe medicii ambulanţieri că, dacă nu i se permite, îl va transporta cu duba Poliţiei, care nu avea nicio dotare medicală! Şi asta în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, orice persoană cu plagă înjunghiată sau împuşcată reprezintă, pentru serviciile de ambulanţă, solicitare de cod roşu, medicii având obligaţia să îl transporte pe pacient la cel mai apropiat spital de urgenţă, indiferent de starea acestuia.

…ÎNTREBĂRILE Cei aflaţi în apropierea casei lui Năstase susţin că nu s-a auzit nicio împuşcătură. Şirul întrebărilor pare de neoprit. De ce Procuratura nu a clarificat imediat numărul de gloanţe găsite în reşedinţa lui Năstase? S-a vorbit iniţial de unul singur, apoi de două şi chiar de trei gloanţe găsite în cameră. În contextul unui accident de asemenea gravitate, de ce hainele lui Năstase au fost schimbate (cămaşa şi maioul), în condiţiile în care - neştiind exact situaţia lui medicală - mişcarea victimei imediat după tentativa de sinucidere se putea dovedi foarte riscantă? De ce se pune acum sub semnul întrebării profesionalismul reputatului medic Şerban Brădişteanu şi a lui Ioan Lascăr? De ce a apărut toată această brambureală pe marginea statutului lui Năstase: reţinut, deţinut sau simplu pacient? Cum se explică dorinţa disperată a procurorului Codruţa Kovesi şi a fostului procuror ceauşist Monica Macovei de a-l vedea închis cu orice preţ pe Năstase?

REACŢII Deputatul PSD Florin Iordache consideră că incriminarea medicului Brădişteanu şi anchetarea modului în care a fost tratat Năstase atât înainte de a ajunge în spital, cât şi după, sunt de fapt presiuni asupra medicilor care vor expertiza starea fostului premier. Codrin Ştefănescu, secretar al Consiliului Naţional al PSD, s-a arătat dezamăgit că \"în aceste momente, putem spune că, în România, pur şi simplu a început vânătoarea de oameni. Cu un exces de zel furibund sunt anchetaţi medici, avocaţi, poliţişti, se cere sancţionarea Avocatului Poporului, şi curând, probabil că vor fi chemaţi la DNA jurişti, politicieni, jurnalişti, oameni de televiziune sau orice cetăţean care l-a susţinut sau a dat mâna cu Năstase. Şi totul ca urmare a unei operaţiuni concertate de undeva de sus, dar eşuate, care are ca unic scop umilirea şi degradarea umană a unuia dintre principalii oponenţi ai regimului Băsescu\". Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a arătat că acea chemare a lui Brădişteanu la DNA fără să existe o expertiză care să infirme diagnosticul stabilit \"şi numai pentru a se da satisfacţie unor politicieni\" este un act foarte grav şi arată o dependenţă a Parchetului de anumite grupări politice.

TRANSFERUL LA RAHOVA În timpul ăsta, responsabilitatea încarcerării lui Năstase este pasată de la o instituţie la alta, iar procurorul general Codruţa Kovesi ameninţă avocaţi şi se erijează în cadru medical. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a primit, ieri dimineaţă, copii ale actelor medicale întocmite de la internarea fostului premier. După primirea actelor, Direcţia a cerut Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” (INML) efectuarea unei expertize medico-legale, care să stabilească dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă pacientul pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi dacă este permisă transportarea sa în siguranţă la penitenciar. Ieri însă, DNA a trecut la atac şi a convocat poliţişti (printre care şi şeful Poliţiei Române) şi medici la audieri, anunţând deschiderea unui dosar pe numele lor pentru favorizarea infractorului. La rândul său, Tribunalul Bucureşti a constatat, ieri, că nu există nicio împiedicare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Năstase. Punerea sub acuzare a poliţiştilor, dar şi a reputatului medic Şerban Brădişteanu, a grăbit măsurile de încarcerare a fostului premier. Aseară, medicii au completat fişa medicală şi au semnat actele de externare a lui Năstase. În timpul ăsta, poliţiştii îl audiau pe omul politic pe patul de spital. În jurul orelor 22:22, Năstase a fost scos pe targă şi dus cu ambulanţa la Penitenciarul Rahova.



12