Regretat de oameni simpli, care îşi amintesc cu nostalgie de spectacolele unice ale Cenaclului Flacăra, dar şi de personalităţi ale vieţii culturale şi politice, poetul Adrian Păunescu îşi doarme, de ieri, somnul de veci, lângă Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Călinescu, fiindu-le aproape, întru eternitate, iluştrilor săi contemporani şi prieteni: Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Eugen Barbu şi Marin Sorescu. Regretatul poet, publicist şi om politic, simbol al unei generaţii, a fost înmormântat cu onoruri militare, ieri după-amiază, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din capitală, în prezenţa a mii de oameni, care au venit să-şi ia rămas bun de la poet.
Pe o scenă amenajată aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor au ţinut discursuri emoţionante mai multe personalităţi printre care: preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, academicianul Dan Berindei, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, şi cantautorul Victor Socaciu. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Păunescu s-a aflat şi traducătorul şi poetul sârb Adam Puslojic, care a depus la crucea colegului său un buchet de flori roşii, galbene, albastre şi albe - culorile steagurilor României şi Serbiei.
Mai mulţi preoţi au oficiat o scurtă slujbă de prohodire, iar mulţimea adunată la mormântul lui Adrian Păunescu a aplaudat, cu lacrimi în ochi, în acordurile grave ale fanfarei. Un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a tras trei salve de armă în onoarea poetului, decorat, în anul 2003, cu Ordinul „Steaua României”, în grad de cavaler, fiind cântat, totodată, şi Imnul de stat.
Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice. Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului s-a aflat de vineri şi până sâmbătă seară, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, după care a fost mutat la Ateneul Român. Ieri, la prânz, sicriul a fost dus la Biserica Boteanu din capitală, unde un sobor de şapte preoţi şi trei diaconi, condus de PS Varlaam Ploieşteanul, a oficiat slujba de înmormântare. În cele trei zile de doliu pentru cultura română, mii de oameni din toate colţurile ţării - printre care aproximativ 50 de localnici din comuna Bârca, unde a copilărit poetul - au venit, cu flori şi lumânări, pentru a-şi lua rămas bun de la poet, la sediul Uniunii Scriitorilor şi la Ateneul Român, dar şi la locuinţa sa din Bucureşti. Drapelul cu care fusese acoperit sicriul a fost înmânat soţiei poetului, Carmen Păunescu.
Pentru a-i cinsti memoria poetului, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a manifestat dorinţa ca o stradă din capitala Republicii Moldova să poarte numele lui Adrian Păunescu, declarând că va veni cu o astfel de propunere la următoarea şedinţă a Consiliului Municipal.