Adrian Rădulescu - arheolog cu vocaţie de ctitor şi suflet de catifea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
In memoriam

Adrian Rădulescu - arheolog cu vocaţie de ctitor şi suflet de catifea

Cultură 09 August 2012 / 00:00 951 accesări

Personalitate emblematică a arheologiei dobrogene, cadru didactic şi om de cultură cu vocaţie de ctitor, prof. univ. dr. Adrian Rădulescu ar fi împlinit, luna aceasta, 80 de ani, prilej pentru cei care l-au cunoscut să-i aducă un pios şi emoţionant omagiu, din cadrul căruia nu au lipsit lacrimile de regret, dar nici evocările care au stârnit zâmbete.

Foştii colegi alături de care a împărţit bucuriile şi neajunsurile meseriei de arheolog, dar şi oamenii de cultură cărora le-a fost alături în momente de cumpănă, prietenii şi membrii familiei s-au reunit, ieri, pentru a-l omagia pe cel a cărui viaţă s-a identificat cu arheologia dobrogeană. Întâlnirea a avut loc în aula Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), al cărui director a fost până în ziua morţii (1969 - ianuarie 1990 şi octombrie 1992 - 5 mai 2000). De altfel, în semn de recunoaştere pentru tot ceea ce a realizat pentru instituţia muzeală, aula care găzduieşte cele mai importante evenimente cultural-ştiinţifice îi poartă numele.

AMINTIRI Printre cei care i-au omagiat personalitatea şi i-au recunoscut meritele incontestabile de arheolog, dar şi de manager, s-a aflat cel care timp de mai multe decenii a condus destinele şantierului arheologic de la Histria, reputatul cercetător dr. Alexandru Suceveanu. „Amintirile mele despre Adrian Rădulescu sunt multiple. Le-aş rezuma în câteva cuvinte: Adrian Rădulescu avea vocaţia de ctitor”, a spus dr. Alexandru Suceveanu. „Histria este astăzi un şantier arheologic care poate aspira la mari şantiere ale lumii, dar toate aceste realizări nu ar fi fost posibile dacă, în 1982, Adrian Rădulescu, prin vocaţia lui de ctitor, nu ar fi asigurat construirea muzeului cetăţii Histria. I-l datorăm în integralitate. Tot el a adus la Histria curentul şi apa curentă”, a spus dr. Suceveanu. Meritele de cititor i le-a recunoscut şi conducătorul şantierului arheologic de la Adamclisi, cercetătorul dr. Alexandru Barnea.

„SUFLET DE CATIFEA” De asemenea, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, conducătorul şantierului arheologic de la Histria, dr. Mircea Angelescu şi directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, dr. Florin Topoleanu, arheologii dr. Gheorghe Papuc şi Zaharia Covacef l-au evocat în note calde pe dr. Adrian Rădulescu. De asemenea, fostul director al Muzeului de Artă, criticul Florica Cruceru, a vorbit despre „sufletul de catifea” al marelui arheolog.

AMINTIRI FOTOGRAFICE Evocările prietenilor şi colegilor au fost întregite de expoziţia de fotografie care îl prezintă pe dr. Adrian Rădulescu în mijlocul colegilor, pe şantiere arheologice, la manifestări ştiinţifice, în vizite de lucru sau în mijlocul familiei. La evenimentul omagial au fost prezente soţia şi nepoata marelui arheolog.

Taguri articol


12