Ieri, la Casa Fotbalului din Bucureşti, a avut loc Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal, care a luat mai multe hotărîri importante pentru viitorul acestui sport. Astfel, numărul de echipe care vor participa în seriile din Liga a II-a şi a III-a va fi 16, în loc de 18, cum e în prezent. Astfel, din sezonul 2010-2011, în Liga I vor activa tot 18 echipe, în eşalonul al doilea vor fi două serii a cîte 16 echipe, iar în Liga a III-a, 6 serii de cîte 16 echipe. Sistemul de retrogradare va fi următorul: 4 din Liga I, cîte 3 din fiecare serie a Ligii a II-a, locurile 14, 15, 16 plus cele mai slabe trei locuri 13 din cele şase serii ale Ligii a III-a. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a mai spus că din 2014 ar fi ideal ca numărul total de echipe din primele trei ligi să fie de 120 sau chiar sub, pentru o competiţie mai puternică. „Ar fi bine să avem în Liga a II-a o singură serie de 20 sau 22 de echipe, iar în Liga a III-a, două sau trei serii de cîte 20 sau 22 de formaţii, aşa cum e în Spania, Anglia sau Italia”, consideră Sandu. În sezonul actual, precum şi în cel viitor, în Liga I participă 18 echipe, în Liga a II-a sînt două serii a cîte 18 echipe, iar în Liga a III-a sînt 6 serii a cîte 18 formaţii.
O altă decizie importantă este că numărul comisiilor de judecată s-a redus de la cinci la doar trei, iar din sezonul 2009-2010 acesta vor intra în subordinea Ligii Profesioniste de Fotbal, după ce trecerea va fi validată de Comitetul Executiv, programat pe 1 iunie. Au mai rămas doar Comisia de Disciplină şi Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor, în timp ce Comisia de Apel, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal şi Comisia pentru Statutul Jucătorului au fost desfiinţate, iar noutatea este înfiinţarea Comisiei de Recurs. Astfel, la LPF se vor judeca toate litigiile legate de primul eşalon, în timp ce restul vor fi soluţionate la FRF.
Mircea Sandu a mai anunţat că România ar putea organiza Campionatul European din 2024, în colaborare cu cel puţin o ţară vecină, dar totul depinde de infrastructură, şi că Federaţia Română de Fotbal a realizat un profit de 13 milioane de lei în anul 2008, care va fi inclus în bugetul pentru anul în curs, cifrat la 12.784.000 de euro. Preşedintele a mai anunţat şi cheltuielile care vor avea cel mai mare cuantum în acest an: un milion de euro va fi direcţionat spre eşaloanele inferioare, 600.000 de euro către fotbal feminin şi fotbal în sală, iar 1,5 milioane de euro către alte investiţii. De asemenea, va fi demarat un proiect, de aproximativ 3 milioane de euro, prin care toate terenurile echipelor din Liga a II-a vor fi refăcute. La Adunarea Generală a FRF au participat 207 dintre cei 296 de reprezentanţi ai membrilor afiliaţi, însă dintre aceştia 18 au fost propuşi pentru dezafiliere. Şedinţa a fost condusă de membrii Comitetului Executiv şi la lucrări a participat şi Octavian Bellu, secretarul de stat al MTS.