Sorina PINTEA, ministrul Sănătății se află în perioada 21-23 mai 2018 la Geneva, acolo unde conduce delegația României la cea de-a 71-a Adunare Mondială a Sănătății (AMS), desfășurată la Palatul Națiunilor Unite.
Sorina Pintea este însoțita de Adrian Vieriță, ambasadorul României la Națiunile Unite si de prof. dr. Alexandru Rafila, consilier personal onorific pentru sănătate publica al ministrului sănătății.
În cadrul ședinței plenare din 22 mai 2018, ministrul Sănătății va avea o intervenție în care va evidenția importanţa accesului universal la servicii de sănătate. Ministrul Sănătății va sublinia faptul că accesibilitatea la servicii de sănătate și calitatea acestora sunt determinante pentru acoperirea universala a tuturor locuitorilor, fără ca aceasta sa le afecteze bunăstarea. Creșterea acoperirii cu servicii medicale, dar si sustenabilitatea sistemelor de sănătate necesită un angajament politic clar, iar România face eforturi pentru a rezolva favorabil aceste provocări. Având Biroul Regional pentru Europa la OMS drept partener privilegiat în evaluarea sistemului de sănătate și dezvoltarea de strategii sustenabile în zonele cheie ale sectorului sănătății, Guvernul României își va asuma responsabilitatea pentru acoperirea universală cu servicii de calitate în domeniul sănătății pentru toți cetățenii săi.
Tot la Geneva, ministrul PINTEA va avea întâlniri bilaterale cu delegațiile din Norvegia, Portugalia și Germania. Cu prima delegație, ministrul român va discuta despre stadiul proiectelor derulate de către țara noastră cu finanțare nerambursabilă din partea Norvegiei. Cu delegațiile din Portugalia si Germania vor fi demarate discuții privind cadrul legislativ în domeniul sănătății, având în vedere intenția Ministerului Sănătății de a propune o noua Lege a Sănătății.
Ministrul Sănătății va avea o întâlniri oficiale și cu reprezentanții Băncii Mondiale si ai Fondului Global referitoare la proiectele de dezvoltare a infrastructurii din sănătate, respectiv la proiectele de susținere a programului național de combatere a tuberculozei.
La acesta sesiune a AMS va fi validata participarea României, prin dl. prof. dr. Alexandru Rafila, drept membru al Comitetului Executiv al OMS care este compus din 34 de reprezentanți ai statelor membre din întreaga lume.