Parlamentarii Consiliului Europei au exclus, luni, de pe ordinea de zi alegerea unui nou secretar general, refuzînd să voteze, din cauza unei liste care excludea doi candidaţi provenind din rîndurile lor. Comitetul de Miniştri - Executivul organizaţiei - a propus APCE o listă de doi candidaţi pentru a-l înlocui pe actualul ocupant al acestei funcţii, britanicul Terry Davis. Este vorba despre Wlodzimierz Cimoszewicz, fost prim-ministru şi fost şef al diplomaţiei poloneze, şi Thorbjorn Jagland, care a exercitat aceleaşi funcţii în Norvegia şi prezidează, în prezent, Parlamentul de la Oslo. Miniştrii Afacerilor Externe din 47 de state membre au respins, în urmă cu două luni, candidaturile a doi membri ai APCE, creştin-democratul belgian Luc van den Brande şi liberalul ungar Matyas Eorsi. Secretarul general provine, în mod tradiţional, din această adunare. APCE este nemulţumită de alegerea restrînsă propusă de Comitet. Ea i-a reproşat că a schimbat regulamentul fără o consultare prealabilă, pentru a da curs unei recomandări a prim-ministrului luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Acesta din urmă preconizase într-un raport din 2006 că următorul secretar general trebuie să fie o personalitate politică cunoscută şi recunoscută.
Dacă 98 de parlamentari dintre cei prezenţi au refuzat să voteze luni, alţi 90, între care numeroşi socialişti, liberali germani şi conservatori, s-au pronunţat în favoarea unui vot în această sesiune. Parlamentarii vor trebui să se pronunţe în această toamnă asupra unei liste, amendată sau nu. Davis îşi va încheia mandatul la 31 august. Interimatul său va fi asigurat apoi de către adjunctul secretarului general, olandezul Maud de Boer-Buquicchio, pînă la desemnarea unui succesor, după data de 28 septembrie.
Martin Schulz, reales preşedinte al Partidului Socialist European
Social-democratul german Martin Schulz a fost reales, marţi, la preşedinţia unuia dintre cele mai mai grupuri din Parlamentul European, Partidul Socialist European. Schulz, alături de conservatorul francez Joseph Daul, recent reales la conducerea Partidului Popular European, s-ar putea confrunta la 9 iulie, deoarece preşedinţii principalelor grupuri politice din PE urmează să decidă ordinea de zi a sesiunii inaugurale a PE de la 14 - 16 iulie. Partidul Popular European (PPE) ar dori să adauge pe agendă un vot pentru reconfirmarea conservatorului portughez Jose Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene. Socialiştii şi ecologiştii vor să amîne acest vot pentru toamnă, după referendumul din Irlanda pe tema Tratatului de la Lisabona. Barroso a obţinut, la ultimul summit european, sprijinul politic al liderilor statelor UE, pentru un al doilea mandat, cu condiţia să obţină o majoritate pentru a-l confirma în PE.