Adunările Judecătorilor alungă băsescienii din CSM

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul se amplifică

Adunările Judecătorilor alungă băsescienii din CSM

Eveniment 10 Ianuarie 2013 / 00:00 503 accesări

REACŢII Scandalul privind alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se amplifică tot mai tare. De la atenţionări, judecătorii au trecut la declaraţii acide, iar acum au acţionat concret pentru a sublinia că nu este posibil ca persoane cunoscute ca fiind apropiate regimului Băsescu să politizeze Justiţia. Concret, judecători din toată ţara au reacţionat în ultimele zile faţă de numirea Oanei Schmidt Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM şi totodată faţă de încercarea de a o numi pe Alina Ghica în funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) au solicitat, ieri, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM. Motivul? „Lipsa de comunicare, de transparenţă şi coeziune în interiorul CSM a fost percepută ca o abdicare de la principiile de imparţialitate şi echidistanţă, culminând cu ultimele evenimente prin care s-a creat o situaţie de criză fără precedent în sistemul judiciar“, conform unui comunicat AMR.

CERERI CU DUIUMUL Pe de altă parte, judecătorul Mădălina Afrăsinei, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a solicitat CSM amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului. Asta pentru că Adunări Generale ale Judecătorilor din toată ţara au declanşat deja procedurile de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica – ambii fiind etichetaţi public drept apropiaţi ai regimului Băsescu. Dacă marţi trei dintre judecătoriile din ţară au cerut revocarea din funcţie ba a lui Cristi Danileţ, ba a Alinei Ghica, ieri, numărul acestora a ajuns la cinci. Hotărârile Adunărilor Generale ale Judecătorilor vor fi transmise celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM, el fiind reprezentantul judecătoriilor în Consiliu. Este prima dată când o adunare generală a judecătorilor a votat pentru revocarea unui membru al Consiliului. Să sperăm însă că va fi şi ultima dată când în România va fi nevoie de acţiuni de asemenea amploare pentru a depolitiza justiţia. Dincolo de faptul că judecătorii nu consideră normală alegerea unui procuror într-o funcţie care tradiţional aparţine unui judecător, Afrăsinei a evocat şi problemele profesionale din dosarul nu tocmai curat al lui Hăineală. Mădălina Afrăsinei a mai afirmat că „mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât cei vizaţi au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului. Mă îndoiesc că vor putea în acest an“.

BUN SIMŢ? La rândul său, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că nici măcar procurorii nu şi-o doresc pe Hăineală la conducerea CSM. „Legea nu prevede că preşedintele CSM trebuie să fie judecător, dar acest lucru nu a fost stipulat pentru că a părut că este o chestiune de bun simţ care a fost respectată anual“, a declarat Pivniceru. Cea mai incisivă declaraţie a venit însă de la europarlamentarul PNL Renate Weber: „Este fie schizofrenic, fie kafkian să ai în fruntea CSM un procuror“. Ea a apreciat că „a avea un procuror în fruntea acestei instituţii este în contradicţie cu spiritul constituţional al CSM“.

Taguri articol


12