Afacerea „Mortul” iese la iveală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Firme de pompe funebre anunţate înainte ca decesul să fie declarat

Afacerea „Mortul” iese la iveală!

Eveniment 17 Decembrie 2013 / 00:00 1972 accesări

Că în România totul se poate transforma într-o afacere nu mai miră pe nimeni. Trebuie să recunoaştem că nu constituie o noutate faptul că atunci când are loc un deces, fie că vorbim despre un incident neprevăzut, fie că vorbim despre unul aşteptat, sunt situaţii când, din senin, apar reprezentaţi ai unor firme de pompe funebre. Sunt informaţii potrivit cărora şi la Constanţa unele familii îndoliate ar fi fost contactate de unii angajaţi ai unor firme de pompe funebre, fără ca acestea să fi solicitat ajutorul lor. Familiile îndurerate se trezesc că cineva le bate la uşă şi le întreabă dacă nu cumva au nevoie de serviciile lor: fie îmbălsămare, fie asigurarea celor necesare înmormântării. Dacă în unele cazuri oamenii acceptă, fiind mulţumiţi că sunt scutiţi de calvarul tuturor tradiţiilor, alţii, însă, se simt constrânşi. N-ar fi nicio problemă, aparent, însă totul a devenit o mare afacere. Totul se face pe bani, împotriva legilor. În Bucureşti, de exemplu, s-a constatat o adevărată reţea, de la angajaţi în halate albe şi până la poliţişti.

Oficiali ai Ministerului Sănătăţii (MS) au primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunţate despre accidente de către angajaţi SMURD şi ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, precum şi de poliţişti, înainte ca decesul să fie declarat, pentru datele transmise luând între 500 şi 600 de lei, a declarat secretarul de Stat în MS, dr. Raed Arafat. “Am primit aceste sesizări de câteva luni”, a declarat, ieri, dr. Arafat. Oficialul a precizat că, din păcate, datele proveneau de la angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI) şi poliţişti, iar aceştia primeau în schimb bani. Secretarul de Stat a spus că aşteaptă rezultatele anchetatorilor cu privire la acest caz. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a declarat că sprijină ancheta autorităţilor pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajaţi ai instituţiei sunt interzise prin regulamentul intern şi fişele de post. “Conducerea SABI sprijină ancheta autorităţilor competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern şi fişa postului interzic aceste fapte”, a spus Alis Grasu. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, ieri dimineaţă, 17 percheziţii domiciliare şi vor duce la audieri 26 de persoane, printre care agenţi de Poliţie şi angajaţi de la SMURD şi Ambulanţă, acuzaţi că ar fi luat mită de la reprezentanţii unor firme de pompe funebre. Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a MS, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au început, în decembrie, urmărirea penală faţă de 26 persoane, pentru luare şi, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă.

Agenţii de Poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD cercetaţi în acest caz sunt suspectaţi că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanţilor unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparţinătorii acestora pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare. “Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai SMURD, ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov sau agenţi de Poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenţii de Poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanţii firmelor de pompe funebre, în baza înţelegii anterioare, se mai arată în comunicatul citat. La percheziţii participă 12 procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi peste 150 de poliţişti de la Serviciul Omoruri şi Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, precum şi de la Direcţia Generală Anticorupţie. Cercetările în cauză au fost făcute cu suportul tehnic al Serviciului Român de Informaţii şi cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, respectiv al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Potrivit surselor citate, la acest caz se lucrează de aproximativ un an.



12