Afaceri ilegale la umbra firmelor fantomă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În faţa instanţei

Afaceri ilegale la umbra firmelor fantomă

Eveniment 30 Iunie 2011 / 00:00 1508 accesări

Procurorii constănţeni au trimis ieri în judecată 10 persoane acuzate de derularea unor afaceri ilegale cu fier vechi şi cereale. Roxana Mihai, soţul ei, Gogu Mihai, Marioara Stănescu, Dănuţ Stănescu, Lenuţa Stănescu şi Daniel Mihai vor fi judecaţi pentru evaziune fiscală, folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia şi transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute în cadrul unei societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la urmărirea penală, iar Ionuţ Mihai, Marian Ghiţă, Amar Calpacenco şi Ionuţ Ene, pentru evaziune fiscală. Societăţile comerciale de care s-au folosit cei 10 pentru a-şi duce afacerile până la capăt vor fi trase la răspundere penală. Conform rechizitoriului, în mai 2010, soţii Roxana şi Gogu Mihai au înfiinţat SC Metal Spic SRL, cu sediul în comuna constănţeană Peştera, cu obiect de activitate „comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor”. Anterior, femeia a închiriat un spaţiu în curtea unui localnic din Peştera, unde intenţiona să desfăşoare activitatea comercială. De asemenea, Roxana Mihai l-a împuternicit pe Viorel Giurculeţ, reprezentantul unei firme de consultanţă, să o reprezinte în faţa instituţiilor statului.

BUGET DE STAT PREJUDICIAT. Pe 31 iulie 2009, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar-contabile, Mihai Roxana a cesionat părţile sociale deţinute în cadrul SC Metal Spic SRL către Ionuţ Mihai şi Marian Ghiţă, aceştia devenind administratorii şi asociaţii firmei. Cei doi au declarat că au primit de la soţii Mihai sume cuprinse între 400 şi 1.500 lei pentru a prelua fictiv societatea. Anchetatorii au stabilit că cei patru au omis să evidenţieze în actele contabile ale firmei veniturile realizate din vânzarea deşeurilor feroase, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 407.443 lei. De asemenea, ei nu au virat la bugetul de stat contribuţia la fondul de mediu. Soţii Mihai au declarat că banii obţinuţi din comercializarea mărfii i-au folosit la achiziţionarea unor coliere din monede de aur. Totodată, s-a stabilit că indivizii nu au folosit niciodată sediul închiriat pentru firmă, ci au colectat deşeurile metalice în curtea casei soţilor Mihai, de unde le-au vândut.

CESIUNE FICTIVĂ. Folosind acelaşi mod de acţiune, în februarie 2009, Marioara Stănescu a înfiinţat SC Dilos Prod SRL Slava Cercheză, cu obiect de activitate „recuperarea materialelor reciclabile”. În iulie 2009, ea a cesionat părţile sociale ale firmei către Ionuţ Mihai şi Amar Calpacenco, pentru care a primit 1.100 lei şi ţuică. Procurorii au identificat societăţile care au cumpărat deşeuri feroase şi cereale de la SC Dilos Prod SRL, reprezentanţii acestora arătând documente că au făcut afaceri cu firma din Slava Cercheză şi indicându-l pe Dănuţ Stănescu drept persoana care a adus marfa. Indivizii nu au declarat veniturile la stat şi au cauzat un prejudiciu de 1.760.870 lei. La rândul ei, în februarie 2009, Lenuţa Stănescu a pus bazele SC Actual Impex Metal SRL Cuza Vodă, cu ajutorul căreia a derulat, împreună cu Mihai Daniel, afaceri ilegale cu deşeuri feroase şi cereale. Prin neînregistrarea veniturilor obţinute, cei doi au prejudiciat statul cu 582.949 lei. Ea a declarat că banii obţinuţi din vânzarea mărfii i-a folosit la returnarea unor împrumuturi. Ionuţ Ene este cel care a preluat fictiv părţile sociale ale firmei, contra sumei de 1.500 lei.



12