Acțiune de amploare a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Galați, care au coordonat nu mai puțin de 110 percheziții în nouă județe, printre care și Constanța, pentru a pune pe butuci o rețea de evazioniști cu alcool contrafăcut. Oamenii legii spun că indivizii care acționau nu numai că au păcălit statul, prin neplata taxelor, ci chiar au pus în pericol sănătatea populației, în condițiile în care au prelucrat în mod ilegal alcoolul etilic folosit apoi pentru producerea unor băuturi ce ajungeau în paharele oamenilor. Descinderile de ieri au avut loc la domiciliile suspecților, dar și la sediile unor firme implicate în schema infracțională complexă, pe care anchetatorii au reușit să o demaște la capătul unei ample anchete. Oamenii legii au pornit simultan ofensiva împotriva grupării în județele Constanța, Brăila, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș, dar și în Capitală. Aceștia au reținut pentru audieri-maraton nu mai puțin de 150 de persoane, care au fost escortate la sediul DIICOT Galați. Până la ora închiderii ediției, procurorii nu făcuseră precizări legate de reținerea vreunei persoane anchetate în acest dosar exploziv.
ORGANIZAREA Membrii grupării erau bine organizați, iar nucleul dur acționa la Brăila, de unde structura se ramifica și în celelalte județe vizate de perchezițiile de ieri, arată oamenii legii. Aceştia spun că suspecții au pus la cale un plan de comercializare nefiscalizată, "începând cu denaturarea ilicită a alcoolului etilic", pe care îl foloseau mai apoi pentru a face alcool sanitar sau loțiuni. Conform DIICOT, spirtul și celelalte produse "erau livrate, prin intermediul unor lanțuri de magazine de tip hipermarket, către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT. După ce cumpărau en-gros produsele respective, ceilalți membri ai rețelei foloseau procedee empirice și filtrări succesive pentru a obține alcoolul etilic și a-l comercializa clandestin. Aceștia ocoleau astfel plata accizelor.
5 MILIOANE DE EURO - PREJUDICIU Ancheta DIICOT a scos la iveală "sucursale" infracționale aflate în diverse zone ale țării, care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de suspecții din Brăila cu importante cantități de alcool medicinal. Este vorba despre cinci nuclee: Tulcea și Constanța (o singură "franciză"), Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Anchetatorii spun că alcoolul medicinal produs la Brăila a fost livrat către nucleele infracţionale enumerate mai sus - fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale-fantomă. "Alcoolul sanitar a fost apoi filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcoolul etilic ce a fost valorificat către diferite persoane. Alcoolul etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie", se mai precizează în comunicatul DIICOT. Prejudiciul calculat până la acest moment este de peste 5.000.000 de euro. La acțiunile de ieri au luat parte ofițeri din brigăzile de combatere a criminalității organizate din Constanța, Bacău, Brașov, Mureș, Cluj, inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală și ai Direcției Generale a Vămilor, dar și jandarmi. Suportul tehnic a fost oferit de Serviciul Român de Informații. Riscurile asociate consumului de alcool contrafăcut sunt foarte mari. Amintim că, de-a lungul timpului, atât în județul Constanța, cât și în țară s-au înregistrat zeci de decese provocate de băuturi produse în condiții improprii, în fabrici ilegale descoperite ulterior de polițiști.