Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a lansat, săptămâna aceasta, sesiunea anuală de finanţare pentru proiecte editoriale pe 2011, având un fond disponibil de 3.407.000 lei şi oferind în premieră finanţare pentru publicaţii în format electronic. Finanţările pentru proiecte editoriale, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 15 noiembrie 2011, sunt nerambursabile. Contribuţia AFCN urmăreşte să scadă costurile de achiziţie a cărţilor, revistelor şi/sau publicaţiilor culturale pentru lărgirea accesului publicului la informare, educaţie şi cultură. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă oferită de AFCN anul acesta, 3.407.000 lei, este în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 1,9 milioane de lei, şi va fi distribuită după cum urmează: 1.941.990 de lei - pentru carte, 970.995 de lei - publicaţii culturale, 323.665 de lei - proiectele noile media (inclusiv online), 170.350 de lei - fond contestaţii. Perioada de înscriere a proiectelor editoriale este cuprinsă între 7 martie şi 5 aprilie, termenul limită fiind pe 5 aprilie, la ora 16.00. Solicitările se înscriu online accesând adresa: http://www.afcn.ro. Pentru aceasta, toţi solicitanţii vor crea un cont, indiferent că sunt sau nu la prima solicitare.
La concurs pot participa editurile şi redacţiile publicaţiilor de cultură - persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale - organizaţii nonguvernamentale, SRL-uri - şi persoane juridice de drept public - instituţii publice care derulează proiecte editoriale. Anul trecut, editura constănţeană „Ex Ponto” a beneficiat de sprijinul AFCN pentru editarea operei complete a lui Pavel Chihaia.
AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale.