Afecțiuni respiratorii cronice, responsabile de moartea a 3,6 milioane de persoane!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Afecțiuni respiratorii cronice, responsabile de moartea a 3,6 milioane de persoane!

Sănătate 17 August 2017 / 18:00 600 accesări

Două dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii cronice au provocat moartea a 3,6 milioane de persoane în 2015, conform unui studiu publicat în jurnalul ''The Lancet Respiratory Medicine'', citat de AFP, scrie Agerpres. Aproximativ 3,2 milioane de decese au fost determinate de bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC, inclusiv bronșită cronică gravă și emfizem), cauzate în principal de fumat și poluarea aerului, iar 400.000 de persoane au murit din cauza astmului. Astmul este de două ori mai frecvent, însă BPOC este de opt ori mai letal, se arată în studiu. În multe cazuri, cele două afecțiuni pot fi tratate sau prevenite cu costuri reduse, însă mulți dintre bolnavi sunt insuficient ori greșit diagnosticați sau nu beneficiază de tratament corespunzător.

BPOC a fost a patra cauză de deces la nivel mondial în 2015, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în urma bolilor de inimă (nouă milioane de victime), a accidentului vascular cerebral (șase milioane) și a infecțiilor tractului respirator inferior (puțin peste 3,2 milioane). Pentru estimarea numărului de cazuri și de decese între 1990 și 2015, studiul condus de Theo Vos de la Institutul pentru măsurarea și evaluarea sănătății al Universității din Washington, Statele Unite, a analizat date din 188 de țări.

De-a lungul acestei perioade, numărul total de decese cauzate de BPOC a crescut cu aproape 12% ca urmare a creșterii și a îmbătrânirii populației. Numărul deceselor din cauza astmului a scăzut cu mai mult de un sfert, însă incidența acestei boli a crescut cu aproape 13% în aceeași perioadă și a ajuns la 358 milioane. Țările cu cea mai mare concentrație a persoanelor afectate de BPOC în 2015 au fost Papua Noua Guinee, India, Lesotho și Nepal, potrivit cercetării. În cazul astmului, cele mai afectate au fost Afganistan, Republica Centrafricană, Fiji, Kiribati, Lesotho, Papua Noua Guinee și Swaziland. ''Aceste boli au beneficiat de mai puțină atenție decât alte boli majore nontransmisibile, precum afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul'', a atras atenția profesorul Vos într-un comunicat. Țările din Asia cu un nivel de trai ridicat au fost cel mai puțin afectate de BPOC, precum și cele din Europa Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Europa de Vest și statele andine. Cele mai mici rate de astm au fost observate în țările din Europa Centrală și de Est, precum și în China, Japonia și Italia.

''Acest studiu ne amintește că trebuie să ne recentrăm eforturile pe lupta contra acestei boli periculoase'', a comentat cu referire la astm Neil Pearce de la Școala de Igienă și Medicină Tropicala din Londra. ''Știm încă foarte puține lucruri despre cauzele astmului și despre motivele pentru care rata acesteia este în creștere în întreaga lume'', a adăugat el. Fumatul este cunoscut ca factor agravant al astmului, la fel și alergenii din locuințe sau din natură. Arderea lemnelor sau a cărbunelui, pentru gătit sau încălzire, este o cauză a poluării aerului din mediul închis și unul dintre factorii majori de risc pentru BPOC, indică autorii studiului.



12